Hírek

2014.06.11. 19:15

Visszatekert kilométeróra: bűntény van, tettes nincs

Másodízben is felfüggesztette a nyomozást a rendőrség egy visszatekert kilométerórájú autó ügyében. A tulajdonosok azonban nem adják fel.

Házi Péter

Habár bizonyítottan legalább 70 ezer kilométerrel visszatekerte valaki a Szili Mónikáék által vásárolt kocsi kilométeróráját, a rendőrség immár másodszor is felfüggesztette a nyomozást. Az átvert vásárlók most a belügyminiszternek írtak levelet végső elkeseredésükben, ugyanis 2017-ig kell törleszteniük az üzemképtelen autó hitelét. Szili Mónika és férje még 2011 szeptemberében vásárolta meg azt a dízel Renault-ot, aminek a motorja alig néhány hónappal később, szüleik lajoskomáromi házától nem messze „megadta magát”. A család nem hagyta annyiban a dolgot: pert indítottak az autókereskedés, a kaposvári M-Car Plusz Kft. ellen.

Szili Mónika kezében a tönkrement turbó, mellette a használhatatlan autó. Képünk még Lajoskomáromban készült, a kocsi most Kaposváron, egy ismerősnél van, 2017-ig kell törleszteni a hitelt

Mónikáék a pert meg is nyerték, a bíróság kimondta, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot, a vevőknek visszajár a vételár és a kamatok, közel kétmillió forint. Ebből azóta sem lett semmi, mert időközben a cég felszámolása megindult.

- Eközben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettünk, ezt a nyomozást zárta le a rendőrség először tavaly szeptemberben, majd az újraindított nyomozást nemrégiben azzal, hogy továbbra sem állapítható meg a kilométeróra visszatekerést elkövető illető kiléte. Nincsenek olyan releváns bizonyítékok, amelyek alátámasztanák, hogy annak a két személynek köze lehet az óra visszatekeréséhez, akiknek a tulajdonában az autó minket megelőzően volt - idézte a Fejér Megyei Hírlapnak a határozatot a jelenleg Siófokon élő asszony.

Hogy érthetőbb legyen: 2008 október 29-én a kocsi kilométerszámlálója 130 ezer 445 kilométert mutatott, 2011 június 14-én, amikor a korábbi tulajdonos fizetési nehézsége miatt elárverezték, 185 ezer 331 kilométeren állt az óra. És itt jön a furcsaság: amikor Mónikáék 2011 szeptember 24-én megvásárolták az autót a kaposvári kereskedéstől, közel hetvenezerrel kevesebbet, 116 ezer 574 kilométert mutatott a számláló. Az igazságügyi szakértői véleményt tartalmazó beadványból világosan kiderül, a magas futásteljesítmény és az elhanyagolt állapot okozta a motor, pontosabban a turbófeltöltő meghibásodását.

A korábbi nyomozás során az árverésen az autót megvásárló illető információnk szerint tagadta, hogy a kocsi óráját manipulálta volna, és így nyilatkozott az a kereskedő is, akitől végül Mónikáék az autót megvették.

- Az adásvételi papírokból kiderül, hogy az M-Car Plusz Kft. 880 ezer forintért vette meg a Megane-t attól a vállalkozótól, aki nem sokkal korábban az árverésen jutott hozzá. A szakértő szerint egy nagyobb futásteljesítményű autó reális ára ez, ám az az 1,4 millió forint, amennyiért aztán nekünk adták tovább, ugyancsak reálisnak lenne mondható, amennyiben tényleg csak 114 ezer kilométer lett volna a motorban. Az óra visszatekerése tehát valószínűleg ebben az időszakban történhetett - teszi hozzá panaszosunk. Ennek tudatában különösen érthetetlen számára, hogy a nyomozást immár másodszor is megszüntették. Ráadásul a korábbi határozatban még nagyértékű csalás gyanújáról volt szó, a mostaniban viszont már csak 145 ezer forintos csalás gyanúja szerepel.

A család továbbra sem hagyja annyiban: most a belügyminisztériumnak küldtek levelet, amelyben arról írnak, véleményük szerint több dolgot is elmulasztott a rendőrség. Például házkutatást csak akkor tartottak, amikor a kereskedésnek már híre-hamva sem volt a korábbi helyén.

A teljesen üzemképtelen kocsi most Kaposváron, egy barátnál pihen, miközben a család két és fél éve törleszti a hitelt, havi 24 ezer forintot kell még 2017-ig fizetniük.

A szakértő szerint a kasztni most olyan 300 ezer forintot ér. A kereskedő pedig Mónika információi szerint valahol Észak-Magyarországon tartózkodhat.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!