Hírek

2014.05.21. 14:44

Irány a munka! Foglalkoztatási partnerség Fejérben

Fejér megye vállalkozóit, vállalkozásainak tulajdonosait, vezető munkatársait és a szakképző intézmények intézményvezetőit hívta meg a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) a "Foglalkoztatási Partnerség Fejér megyében" uniós program irányító csoportjának foglalkoztatási stratégiaalkotó ülésére. A Fejér Megyei Kormányhivatal Dísztermében megtartott szakmai nap, amelyhez lapunk Irány a munka! Című társadalmi felelősségvállalási programja is csatlakozott, a foglalkoztatás bővítését, a foglalkoztathatóság minőségének, termelékenységének és versenyképességének javítását tűzte ki célul.

Klecska Ernő

Radetzky Jenő, a FMKIK elnöke bevezetőjében kiemelte: Növekedés nélkül nincs felzárkózás, a foglalkoztatás bővülés nélkül pedig nincs növekedés. Fejér megye abban a szerencsés helyzetben van, hogy sok helyen már a munkaerő hiány gátolja a fejlesztéseket, ezért a magasabb hozzáadott értéket termelni képes munkaerő-fejlesztésre kell törekedni – tette hozzá a Wekerle Terv korábbi miniszteri biztosa. Törő Gábor országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat elnöke, a program irányító csoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyei önkormányzatokhoz került az uniós források egy része.

A 2014-2020 közti időszak tervezése gőzerővel folyik; de az biztos, hogy az EU-s források közel 60b százaléka gazdaságfejlesztésre megy majd, s ide kell érteni a humán erőforrás, a munkaerő fejlesztését is. A települések vezetői egyelőre nehezen értik meg, hogy ezeket a pénzeket nem helyi „közérzetjavító”, hanem munkahelyteremtő beruházásokra kell költeni – összegezte a jelenleg is tartó társadalmasítási időszak tapasztalatait.

Kígyóssy Gábor, a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal vezető tervezője kiemelte: mára felállt egy alulról építkező megyei tervezési rendszer, az új szisztéma pedig lehetőséget teremt arra is, hogy az önkormányzatok gazdaságfejlesztésbe fogjanak, s ebben a megyei önkormányzat minden segítséget meg is ad. Jakab Csaba a SZÉPHŐ Zrt. tervezési menedzsere Székesfehérvár, Szabó Imre főépítész pedig Dunaújváros funkcionális térségének 2014-2020-as programozási időszakra vonatkozó Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról, Településfejlesztési Koncepciójáról és a tervezés folyamatának állásáról számolt be. E tervek társadalmi vitája júniusban történik meg, várják a projektötleteket – hangzott el. Ezek alapján a Parlament ősszel tárgyalja a kereteknek végső formát szabó törvényt.

A Pannon Lapok Társasága és a Fejér Megyei Hírlap társadalmi szerepvállalási programja keretében útjára indítja az Irány a munka! programját, amelynek célja a munka világába vezető út megkönnyítése a nyilvánosság erejével, s minden résztvevőnek partneri kapcsolatot ajánlunk jelentette be a fórumon Elekes András főszerkesztő-lapigazgató. A programot a fejér megyei önkormányzat támogatja. Az országban ma elsődleges fontosságú cél a munkahelyteremtés, a munkahelyek megtartása kiadónk és szerkesztőségünk felismerte, hogy e területen különösen nagy a felelőssége a közvélemény formálóinak. A program bejelentése a március 22-i megyenapon történt, azt egy szakmai kerekasztal megbeszéléssel indult el, ahol a foglalkoztatásban, oktatásban kutatásban és fejlesztésben érdekelt szervezetek megyei szakértői vettek részt. Elekes András elmondta: a Fejér Megyei Hírlap a nyilvánosság erejével tud hozzá hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen (vissza) tudjanak térni a munka világába, ehhez konkrét példákat, emberi sorsokat bemutató, legalább tíz részes sorozatot indítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!