Hírek

2014.04.21. 15:10

Tapsifülesek, mutatóban - A Herosz húsvét hétfője

Öröm és boldogság tükröződött a gyerekek arcán, amikor hozzáérhettek a Herosz nyuszisimogató nyílt napján a húsvéti tapsifülesekhez.

S. Töttő Rita

Ferenczi Anikó önkéntes és társai bátorították a gyerekeket a húsvét hétfői nyuszisimogatón

Nehéz visszaidézni, de leginkább a már kérdező gyereknek megmagyarázni, miért is a nyúl hozza húsvétkor a festett tojást, de jobb, ha nem a tudományos magyarázattal állunk elő. Miszerint véletlen fordítási hiba az egész és eredetileg nem is a nyuszi, hanem a gyöngytyúk volt az ajándék e keresztény ünnepkörben, a tojásaival együtt. De reménykedjünk, hogy inkább nem kérdezi meg, mert akármekkora is az a gyerek, elragadja a kis tapsifüles bája, a tojáskeresés izgalma és a húsvéti ünnepkör minden egyéb kelléke. Ha jó sokáig tartja a hagyományt a Herosz állatmenhely, talán még a húsvét hétfői nyuszisimogatás is e gyermekfolklór részévé válik... Ugyanis évek óta várják már ezzel a népszerű programmal a kicsiket, nagyokat egyaránt. Még jó, hogy szép nagy fedett terük van hozzá, nem kellett aggódni az időjárás viszontagságai miatt. Bár húsvét délutánra szépen kisütött a nap, a kis állatok mégis bent, a kerítés mögött voltak igazán biztonságban. Sok gyerek itt lát életében először élő nyulat, és a hatás az arcukra is kiül. Izgalom, kíváncsiság, némi félelem és végül persze az önfeledt boldogság. És épp ez a lényeg... Volt, aki azonnal fel akarta venni a nyuszit, más épp, hogy csak hozzáért az ujjacskájával, s akadtak olyanok is, akik tisztes távolságból figyelték az ugrándozó kölyöknyulakat. Amelyek kétségkívül nagyon aranyosak voltak.

- Nyolcadik alkalommal szerveztük meg ezt a nyuszisimogatót, mégpedig azért, mert korábban, amikor elkezdtünk egy hasonló programot, a szülők gyakran két-három nap után visszahozták az állatokat, hiszen vége volt a húsvétnak. Ezért inkább áttértünk a helybeni simogatóra, és azt hangsúlyozzuk: a nyuszi nem tárgy, amelyet le lehet adni, ha már meguntuk - árulta el Krepsz Gyöngyi, az állatotthon vezetője. S nagyon úgy tűnik, jó ötlet volt: a gyerekek és a szülők is elégedettek, foglalkozhattak is az állatkákkal, de nem kell később olyan súlyos döntéseket hozniuk, amely az állat számára is kellemetlen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!