Hírek

2014.04.22. 12:20

Tavaly egyetlen ügyben sem kértek csődvédelmet Fejér megyében

Idén, egy év szünet után ismét indultak csődeljárások a megyében. Az intézmény a jelek szerint még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

feketelista.hu

Iklódi András, a feketelista.hu portál főszerkesztője

A feketelista.hu internetes portál szerint Fejér megyében 2004. február 21-től 2014. április 18-ig 19 esetben volt csődeljárás. Az Egyesített Feketelista szerint tavaly egyetlen ilyen ügy sem volt, idén azonbn már kettő is indult.

A Dunaújvárosi, 2009-ben alapított, fő tevékenységként vagyonkezeléssel foglalkozó Santacruise Invest Vagyonkezelő, Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. egy-egy adóvégrehajtás és adószám felfüggesztés után kért védelmet. A csődeljárást a bíróság március 21-én rendelte el, s vagyonfelügyelőnek a Pannon Felszámoló Válságkezelő Tanácsadó Kft-t jelölte ki.

A 2000-es alapítású, székesfehérvári Zsófi-Módi Textilipari Kkt, azaz közkereseti társaság, amely főtevékenységkén saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, március 4-én jutott erre sorra. A kijelölt vagyonfelügyelő itt az Agro-Alba Szolgáltató Zrt.

A csődeljárások a jelek szerint nem vezetnek eredményre. A legutóbbi, székesfehérvári Albatherm Épületgépész, Tervező, Kivitelező és Fővállalkozó Kft. 2012. november 8-án elrendelt csődvédelme például 2013. július 8-án az Agrobróker Zrt. vezényletével felszámolásba fordult át. Ugyanígy járt a Aalbacomp Számítástechnikai Zrt. is, amely 2012-ben MC Vagyonkezelőre változtatat a nevét. Esetében a 2012. március 23-án elrendelt csődeljárás 2012. szeptember 25. váltott végelszámolásba. Itt a Economix Közgazdász Egyetemi Zrt. lett a végelszámoló.

A csődeljárás olyan eljárás, amelynek során az adós a csődegyezség megkötése érdekében fizetési haladékot kap, és csődegyezség megkötésére tesz kísérletet. A két csőd és a felszámolás az adós székhelye szerint illetékes megyei bíróság hatáskörébe tartozó, nemperes eljárás.

Ha az egyezség nem jött létre, vagy az nem felel meg a törvényben foglaltaknak, a bíróság a csődeljárást megszünteti, s hivatalból állapítja meg az adós fizetésképtelenségét, és elrendeli az adós felszámolását. A vagyonfelügyelő megbízása a felszámoló tevékenységének megkezdéséig meghosszabbodik, az adós nem kérhet a bíróságtól fizetési haladékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!