Hírek

2014.03.12. 18:50

Nagyszabású NATO-gyakorlat kezdődött

Székesfehérvár, Bakonykúti - Március 12-től egészen április 18-ig nagyszabású holland gyakorlat zajlik térségünkben.

Tihanyi Tamás

Ha olvasóink az elkövetkezendő napokban szokatlan katonai csapatmozgásokra lennének figyelmesek, vagy ugyancsak szokatlan repülőeszközök zaját hallják, ne gondoljanak semmi rosszra: nem tört ki a háború az ukrajnai válság miatt, csupán egy másfél éve eltervezett gyakorlat kezdődött meg hazánkban, közelebbről a Hajmáskér melletti lőtéren. Megyénkben ez elsősorban Bakonykúti lakosságának türelmét igényli majd.

- A Magyar Honvédség, együttműködve a holland hadsereggel már másfél évvel ezelőtt közös gyakorlat tervezésébe kezdett. Ennek vezetése holland, a helyszín Magyarország - mondta lapunknak Böröndi Gábor dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnemének főnöke. A gyakorlat történelmi gyökerei 2006-ig nyúlnak vissza, amikor Afganisztánban átvettük Baghlan tartományban az újjáépítési csoport vezetését a hollandoktól. Akkor merült fel, milyen területeken tudnánk együttműködni a jövőben. Ennek a legjobb példája aztán a várpalotai gyakorlótér használata lett: 2008-ban voltak nálunk először holland katonák.

A hollandok olyan szintű gyakorlatokat hajtanak a közeli napokban végre, amelyek náluk fizikailag nem lennének lehetségesek. A műveletek érdekében közel háromezer katona és ötszáz haditechnikai eszköz érkezik (ezekben az órákban is) egészen április közepéig hazánkba.

- A térségben lakók megértését és türelmét kérjük, hiszen mindez csapatmozgásokkal, zajokkal jár és közlekedési fennakadásokat okozhat - folytatta a tábornok. Fontos, hogy március 15-én közel 80 vonatból álló szerelvény érkezik és Hajmáskéren kezdi a kirakodást. Két lövész összfegyvernemi dandár mérettetik meg, őket válsághelyzetekre készítik fel. Emellett légidesszant műveletet is végrehajtanak, nálunk gyakorolják egy légibázis elfoglalását. A Magyar Honvédség biztosítja a helyszínt, a logisztikát, holland-magyar közös katonai járőr biztosítja a gyakorlat és a lakosság nyugalmát.

A tájékoztatás érdekében erőteljes médiakampány kezdődött, a polgármesterek segítségekkel pedig fórumokat szerveznek, hiszen nem csak gyalogos és harcjármű forgalomra számíthatunk: április 4-től 16 amerikai helikopter érkezik Németországból.

- Ezután kezdődik az Összhaderőnemi Parancsnokság fő gyakorlata is, a Tavaszi áttörés április 18-tól május 23-ig tart. Ennek keretében egy zászlóalj harccsoport közel 1200 katona gyakorol együtt a székesfehérvári vegyivédelmisekkel, támogatókkal, a debreceni lövészekkel. A zászlóaljat a NATO méri meg , azaz minősíti ebben az időszakban, és dönt a harckészültségről.

A honvédség célja, hogy e minősítés eredménye pozitív legyen. A gyakorlat másik fő célja a béketámogató műveletekre való felkészülés: egy század Koszovóba indul majd, ennyivel növeljük az ottani jelenlétet. Megkérdeztük: van köze a gyakorlatoknak az ukrajnai válsághoz?

- A NATO gyorsreagálású erői 30 napos készültségben vannak, de a holland dandár ennek nem része. A gyakorlat előkészítése egyébként is másfél évvel ezelőtt kezdődött meg. Erről tehát nincsen szó. A hollandok éles lőszerrel nem lőnek, a magyarok azonban május 22-én igen: ennyit a várható hanghatásról - mondta a tábornok.

A honvédség a lakosság megértését kéri.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!