Hírek

2014.03.23. 21:05

Évszázadok óta tart már a barátságunk

Az elmúlt hétvégén színes programokkal, a Katyn keresztnél koszorúzással ünnepeltük a lengyel–magyar barátság napját.

Miskei Anita

Március 23-a a lengyel–magyar barátság napja. Ünnepnap ez mindkét nép számára, mely az elmúlt évszázadokban mindig kitartott egymás mellett. Mindannyiunk számára ismerősen cseng az a bizonyos mondat lengyelül is: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.” Vagyis „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” A két nemzet kapcsolata igen erős volt a történelem folyamán, egészen az Árpád–kortól napjainkig. Székesfehérvár pedig 36 éve ápol testvérvárosi kapcsolatat Opole városával. S a hét végén együtt ünnepeltek, sőt, a gyászban is osztoztak.

Színes programokkal ünnepelte Székesfehérvár és Opole városa, vajdasága a lengyel–magyar barátság napját, s a 36 éve meglévő, működő testvérvárosi kapcsolatot. Számos érdekes programmal várta a megyeszékhely a lengyel vendégekete, fotókiállítás, ünnepi műsor és a Katyn kereszt megkoszorúzása sem maradhatott el.

A hét vége tartalmasan telt, melynek csúcspontja a Vörösmarty Színházban szombaton este rendezett műsor volt. Ahol Vargha Tamás honvédelmi államtitkár úgy fogalmazott, Bem József nekünk Bem apó, s az európai közös hazában mindig is barátságot ápolt a két nép, amit a legnehezebb időkben is megőriztek.

– Hol lengyel, hol magyar földön talált menedékre a két nép. Mi magyarok pedig a lengyel, táncból, zenéből, filmekből is feltöltődhettünk – tette hozzá.

Törő Gábor a megyei közgyűlés elnökeként hozzáfűzte, mára a kapcsolataink, melyek az Árpád kora óta élnek, személyessé váltak, s a legfontosabb, hogy ezt soha ne feledjük, a barátságot mindig megőrizzük. Szavaik tolmácsolásában egyébként Straszewski Andrzej, aki kiemelkedő közéleti munkájával, a lengyel nemzetiségi kultúra és a hagyományok megőrzésével, a magyar–lengyel barátság ápolása érdekében végzett elévülhetetlen érdemeivel tűnik ki a fehérváriak sorából.

Andrzej Bula, Opole vajdasági marsallja is köszöntötte a színházba látogatókat. Elmondta, 15 éve van már a vajdaságnak is jó kapcsolata Magyarországgal. S legfőbb célja, hogy a barátságon, kulturális együttműködésen túli parneri kapcsolatokat építsenek ki. Hiszen a két nép testvéri kapcsolatokat ápol.

Danuta Wesotowska, Opole városának alpolgármestere hozzáfűzte, az évszázadok óta fennálló kötelék egyre szorosabb, közös dinasztiák, király és barátság az alapja ennek, mely lehetővé teszi,még aktívabbá, jobbá váljon az együttműködés közöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!