Hírek

2014.02.12. 19:35

Már nyomtatják az ajánlási íveket, amelyek hétfőtől vehetők fel

Székesfehérvár - Új számítástechnikai eszközök kerültek szerdán a választási irodákba, segítendő a munkájukat.

Tribolt Lajos

A Nemzeti- és a Területi Választási Iroda az országgyűlési-képviselő választás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében informatikai fejlesztést végez a megye településein. Ennek keretében, a meglévő infrastruktúrát kiegészítendő, számítógépek, monitorokat, nyomtatókat és festékpatronokat, valamint egyéb tartozékokat helyeznek ki az egyéni választókerületi választási irodák (székhelytelepülések: Székesfehérvár, Dunaújváros, Bicske és Sárbogárd), illetve az 5 szavazókörnél több szavazókörrel rendelkező települések helyi választási irodái részére. A 45 új számítógép kiszállítását, valamint azok telepítését és üzembe helyezését a területi választási iroda végzi.

Az új gépeken már a héten megkezdődik az ajánlóívek kinyomtatása, hiszen azon jelöltek, jelölőszervezetek esetében, akik február 14-ig a törvényi követelményeknek megfelelően benyújtják az ajánlóívek igénylését, az egyéni választási irodáknak február 17-én (hétfő) reggel 8 óráig ki kell nyomtatniuk a névre szóló, sorszámozott ajánlóíveket. Tehát ha ezen igénylők az ajánlóívek felvétele céljából a törvény által erre biztosított lehető legkorábbi időpontban, február 17-én, munkakezdéskor felkeresik az országos egyéni választási irodát, az ajánlóív-csomag már kinyomtatva, lepecsételve várja őket. Ezek felvétele esetükben érkezési sorrend, egyszerre történő érkezés esetén az igénylés leadásának sorrendjében történik. A 14-e utáni igénylés esetében előfordulhat, hogy 17-től, a felvétel lehetséges kezdetétől, a helyszínen kell megvárni az ívek nyomtatását.

Az egyéni választókerületi választási irodák a jelöltbejelentés időszakában az összegyűjtött ajánlások szabályosságának ellenőrzését is elvégezhetik az új számítógépeken, későbbiekben pedig ezen gépek nagy segítséget fognak jelenteni a szavazásnapi többek között a szavazatösszesítő és a szavazás informatikai eredményét megállapító feladatok elvégzésében.

A tervek szerint a fejlesztés az önkormányzati választásokig tovább folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!