Hírek

2014.01.11. 10:27

Az otthon biztonságában

A család társadalmi szerepe napjainkban mindennél fontosabb. Éppen ezért az ENSZ a család nemzetközi évének nyilvánította az ideit.

Miskei Anita

A családnak különleges szerepe van életünkben, generációkon keresztül örökíti át az értékeket, normákat, viselkedési szabályokat. Napjainkban mégis kisebb szerepe van a családnak, mind több időt tölt ki életünkben a tanulás, a későbbiekben pedig a munka, míg a családi, baráti kapcsolatok egészen kikopnak. Pedig az embereknek a család fontosabb a munkánál vagy az egyéb társas kapcsolatoknál a hazai demográfiai és szociológiai felmérések szerint. Mondani persze egyszerű, a tapasztalat azonban az, hogy csökken a házasságok száma, kevesebben vállalnak gyermeket.

A Simon család szerint azonban sokat veszít, aki egyedül, barátok körében, vagy éppen a karriert, sikert hajszolva éli életét. Simon Róbert a főiskolán találkozott szerelmével, Andreával, s azóta is együtt vannak. Bence fiuk születése előtt házasodtak össze, s azt vallják, a legjobb, legszebb percek azok az életükben, melyeket együtt töltenek. De nem csak hármasban, hanem a nagyszülőkkel közösen. Ez ad erőt számukra a mindennapi nehézségek megoldásához, a munkahelyi gondok feledéséhez, az apróbb buktatókhoz életükben – mesélték.

2014-ben húszéves évfordulóját ünnepli a család első nemzetközi éve. Az ENSZ célja, hogy világszerte a családpolitikai kezdeményezések támogatását mozdítsa elő. Szeretnék, ha mind többen gondolkodnának úgy, ahogy a Simon család is. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége az első nemzetközi család-év 20. évfordulóján a családok társadalmi szerepére irányítja a figyelmet, s így 2014 a család nemzetközi éve lesz. Az ENSZ kezdeményezése a családokat támogató politika szükségességére is felhívja a figyelmet. A jubileumi évforduló lehetőséget ad arra, hogy áttekintsék a család szerepét a társadalmi fejlődésben, és a családpolitika aktuális trendjeit – fogalmazza meg a törekvés szándékait az ENSZ hivatalos honlapján. Kiemelték, a tematikus év súlypontjai között szerepel a családi szegénység leküzdése, a szociális kirekesztődés megakadályozása, a család és munka viszonyának problémái, a szociális integráció előmozdítása és a generációk közötti szolidaritás erősítése. Simon Róbert úgy véli, mindezek fontosak, hisz a mai magyar társadalomban a családok egyik legnagyobb ellenfele a szegénységből adódó gond, mely egyre kevésbé leküzdhető.

Eltűnő hagyományos modellek

A családokat érintő társadalmi és gazdasági körülményeket figyelembe kell venni – hívja fel a figyelmet az ENSZ. Fontos, hogy támogassák a családbarát intézkedéseket, amelyek célja, hogy a családok számára fenntartható, megfizethető és minőségi életkörülményeket biztosítsanak, elismerve a családoknak a társadalmi kohézió, valamint a gazdasági fejlődés elősegítésében játszott szerepét.

A Barabás család mindeddig ugyan nem hallott a családok évéről, az ENSZ javaslatával azonban egyetértenek. Kiemelték, napjainkban egyre több veszély leselkedik a gyermekekre, melyektől csak a család óvhatja meg őket. Az a család, melyben összhang és harmónia van, ami segít a lelki egészség megőrzésében.

– Hiszem, hogy a család olyan értékeket adhat a gyermekeknek, mely segít megtalálni a helyes utat az életben, támaszt nyújt, ha dönteni kell, segít a jó választásban – mondta az idősebb Barabás Nándor. Hozzáfűzte, bár már nyugdíjas, a mai fiatalokra leselkedő veszélyeket jól látja, hisz például maga is használja az internetet. Kiemelte, a közösségi oldalak használatát, népszerűségét nem érti, s unokáit óvja tőlük. Tiltani persze nem tiltja a gyerekektől, de próbál határt szabni s a helyes használatra tanítani őket. – Szerintem a névtelenséget, arctalanságot biztosító internet az egyik legfőbb veszély, mellyel persze lehetetlen felvenni a harcot. De ha megtanítjuk a gyermekeinket, unokáinkat az értelmes időtöltésre, s arra, hogy a névtelenség mögé bújva sem érdemes erősebbnek, nagyobbnak, gazdagabbnak tűnni, akkor már elértem valamit – mondta.

Fia, Barabás Nándor pedig kiemelte, kiegyensúlyozott családban nőtt fel, s ezt a családmodellt szeretné megőrizni saját családjában is. Úgy fogalmazott, sok ismerőst, barátot lát, ahol a csonka családban vagy a rossz szülői viszony miatt a gyerekek sérülnek. De az is jellemző manapság, hogy a szegénység, a mindennapi megélhetési gondok teszik tönkre a családokat. A Barabás családban persze éppúgy vannak konfliktusok, ahogy másutt is, azonban ezek megoldhatók, hisz a legfontosabb, hogy kommunikálnak.

– Sok olyan családot látunk, ahol a veszekedéseket hallgatás követi, s tulajdonképpen „haldoklik" a család, amiben a gyerekek is sérülnek. Sajnos eléggé ahhoz, hogy a későbbiekben ezt saját családjuk is megérezze – osztotta meg gondolatait Barabás Nándor.

Az ENSZ a család nemzetközi évében vizsgálja azt is, hogy az egyes országokban milyen családmodellek jellemzők, hogyan változtak a családstruktúrák. Hisz elmondható, hogy a hagyományos apa- és anyaszerepek eltűnnek, annak ellenére, hogy a felmérések szerint egy nő még mindig a leginkább az anyaszerepben tud kiteljesedni, s a férfiéhoz hozzátartozik az apai felelősség, illetve a családfenntartó szerepe is. Az egykori sztereotípia, mely szerint az apa a kenyérkereső, az anya pedig otthon főz, mos, takarít és gyermeket nevel, már korántsem igaz. A hagyományos családmodell átalakul, azonban ebben a változásban is meg kell találni a jót s segíteni kell a családokat abban, hogy érezzék, milyen fontos is társadalmi szerepük, valamint a megfelelő anyagi, kulturális, morális, érzelmi feltételek. Ezek hiányában ugyanis a gyermek maga keres követendő ideálokat, s cselekedeteit gyakran másoktól ellesett eszmék, spontán életérzések irányítják. S ezek nem mindig jó példák. A családi fészek biztonsága, a kiegyensúlyozott otthoni légkör tehát elengedhetetlen a fiatalok számára. S az is, hogy érezzék, a családban a konfliktusok kezelhetők, a problémák megbeszélhetők, sőt, megoldhatók közösen is. Cél, hogy ne kerüljön válságba a család!

Nem elég várni, elvárni a jót

Miskei Anita

Milyen lehet a tökéletes család? Mindannyiunk számára más és más. De a helyes értékeket, a jóra nevelést ne feledjük. S a legfontosabbat, a bizalmat, a tiszteletet. Ami egy gyermeknek éppúgy jár, mint a szülőnek. Jogok és kötelezettségek – engem arra tanítottak, hogy ne feledjem egyiket se. Hisz nem elég várni, elvárni másoktól, hogy jól, kedvünk, szánk íze szerint döntsenek, cselekedjenek, hanem segítenünk is kell őket ebben. Megmutatni a helyes utat másoknak, az mindannyiunknak esélyt teremt arra, hogy boldogabban éljünk együtt, vagy épp külön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!