Hírek

2014.01.17. 20:55

A szövődmények veszélyesek

Fejér megye - Még nincs járvány, de a megbetegedések száma jelentősen nőtt az utóbbi hetekben.

Hajnal Csilla

A megye területén a második héten az influenza figyelőszolgálat adatai alapján végzett becslés szerint 261 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 88,6 százalékkal több, mint az előző héten. Megyénkben jelenleg az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók aránya még jelentősen a járványos küszöb alatti, az előző héthez képest azonban közel kétszeres emelkedést mutatnak a számok elsősorban a gyerekek és az idősebbek közül fordultak többen orvoshoz. A következő hetekben a betegek számának emelkedése várható. Európa több országából is jelentették a megbetegedések számának emelkedését éppen ezért még minidg nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást javasolják a szakemberek.

Az eddigi európai adatok alapján a jelenlegi influenza oltóanyag törzsei a megbetegedést okozó törzsekkel egyezést mutatnak. Az influenza oltóanyag megfelelő, magas szintű védelmet nyújt. Még mindig nem késő kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt alakul ki.

Az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés. Még napjainkban is viszonylag rövid idő alatt igen nagyszámú megbetegedést, nagy világjárványokat is képes okozni.

Európa több országában már kimutatták az influenzavírust (  Fotó:mti )

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, a légutak hámját károsítja, néhány napos lappangási idő után hirtelen magas lázzal, izomfájdalommal, elesettséggel kezdődik. Köhögéssel, torokfájdalommal jár, de nehézlégzés is jelentkezhet. Szövődménymentes esetben egy hét alatt lezajlik. Előfordulhatnak súlyos, kórházi kezelést, akár gépi lélegeztetést igénylő, szövődményes esetek is. Ebből a szempontból a krónikus alapbetegségben szenvedők, az idős korosztály, a kisgyermekek és a várandósok fokozottan veszélyeztetettek.

Az influenzavírus rendkívül változékony, folyamatosan módosulhat. Az Egészségügyi Világszervezet a beérkező adatok alapján figyelemmel kíséri ezt és minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza oltóanyag összetételére. Ezt figyelembe véve a 2013/2014-es szezonban a három komponensű influenza oltóanyag két komponense változott az előző szezonális oltóanyaghoz képest.

Az előző szezonban beadott influenza elleni védőoltások már nem adnak védelmet hangsúlyozzák a szakemberek. Az influenza vírusok változékonysága miatt a védőoltást éppen ezért évről-évre be kell adatni a háziorvosnál vagy az oltópontokon.

Fejér megyében a rendelkezésre álló térítésmentes influenza oltóanyag 70 százalékban felhasználásra került, de még rendelkezésre áll a háziorvosoknál.

Az influenzafertőzés súlyos lefolyása szempontból veszélyeztettek a krónikus alapbetegségben szenvedők, a várandós kismamák, a 65 év felettiek. Számukra a térítésmentes oltóanyag a háziorvosoknál még rendelkezésre áll.

Többféle influenza elleni oltóanyag van gyógyszertári forgalomban, így a védőoltás azok számára is elérhető, akik térítésmentes oltásra nem jogosultak.

Akik megbetegedtek, forduljanak orvoshoz és tartsák be orvosuk tanácsait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!