Hírek

2013.12.20. 15:50

Kiss Noémi : távolban lelt boldogság

Élvezni az „úton levést” és megélni a pillanatokat – talán ez lehetne a fehérvári születésű Kiss Noémi életfilozófiája.

Kocsis Noémi

Felhőtlen kép az új szaporulattal - Kiss Noémi Kanada közepén találta meg a természetes harmóniát, a közösséget és a szerelmet is, miközben aktív művész maradt, több formációban is énekel

Milyen jó annak, aki szabadon éneklő családba születik! Ez történt a fehérvári Kiss Noémivel is, aki kislányként , a nagy családi összejöveteleken valamelyik nagynéni, vagy nagybácsi ölében ülve egyre csak hallgatta, hogy énekelnek kissé pityókás rokonai több szólamban madrigálokat, spirituálékat, majd az alkoholbevitel fokozásával operettszámokat és pajkos szövegű népdalokat. Azonnal világos volt számára, hogy valamikor ő is énekes lesz.

Az akkori nevén Ének-Zenei Általános Iskolába járt. Bár a szocializmus éveiben a kislány zenei kibontakozása jobbára a vállalati ünnepségek és névadók szólistájának, vagy kórustagjának szerepére szorítkozott, mégis örökre szóló építőköveket jelentett a későbbi pályán.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola két szakára is jelentkezik, a jazz felvételire azonban mégsem mer elmenni végül. Ma már vallja, így kellett ennek lennie. A tanárképzőre felveszik, nagyon fiatalon. Tele van félelmekkel, úgy érzi, mindenki tehetségesebb, jobb nála. Tanárai, mesterei azonban hisznek benne, olyannyira, hogy 1994-ben, immár önbizalmában is megerősödve megpályázik és el is nyer egy iskolai posztgraduális ösztöndíjat Londonba. Nagyszerű emberekkel ismerkedik meg: egyikük Nancy Argenta hívja már a 2000-es években magához, Brit Kolumbiába az addig London és Magyarország között ingázó fiatal magyar énekesnőt, hogy ha a hangjára akar koncentrálni akkoriban ez volt Noémi eltökélt szándéka , ő a segítségére lesz ebben. Néhány év ingázás után hősnőnk rájön, nem csak az óriási országba, Kanadába lett szerelmes, hanem Nancy testvérébe is...A négy hónaposra tervezett tanulóidő pedig alaposan meghosszabbodott. De lássuk csak, hogyan mesél ottani életéről maga Noémi?

- Emlékszem, egyszer Nancy mutatta a térképen még a 90-es években , látod, innen származik a családom! Akkor ez a hely még semmit sem jelentett számomra. Most meg itt élek, ez az én családom! Összesen 120 ember lakik a faluban, földműveléssel, fakitermeléssel foglalkoznak, állatokat tartanak. Nagyon sok köztük a világtól, konzumerizmustól elvonuló művész, festő, költő, és szépen élnek együtt. Néha elszigetelten, néha közösen. A közösség csodálatosan működik, együtt dolgoznak, ha kell, és együtt mulatnak a koncerteken, bulikon, a strandon vagy a befagyott tavon télen. Ez egy számomra teljesen eltűnt, talán gyerekkori világot idézett vissza.

Kiss Noémi manapság a lakhelyétől két órára fekvő Nelsonban tanít heti három napon, a többi idejét a családdal, kertészkedéssel, kecskéivel, lovaglással, hegymászással tölti a gyönyörű környéken, a hatalmas hegyek szomszédságában. Európai énekesi karrierje kezdetben még a korábbihoz megszokottan működött, csak haza kellett utaznia a felkérésekre, szereplésekre, de egy idő után a magyar koncertszervezőknek túl drága lett a kanadai művésznő . Noémi egy cseppet sem sajnálta magát.

- Jelenleg is sokat énekelek, aktívan részt veszek a helyi szimfonikus zenekar munkájában. Nagyon jó élmény volt egy turné a Dido és Aeneassal a Theatre of Early Music szervezésében, Kanada és az Egyesült Államok több városában. Van egy gitáros barátom, akivel sokat koncertezünk, a barokktól popzenéig sokféle stílusban játszunk. És van egy egészen új trio formáció, hárman vagyunk szopránok benne népzene, világzene, klasszikus zene a repertoárunk. És nagyon élvezem a tanítást is.

Noémiék természetesen Kanadában is készülnek a karácsonyra, bár annak egy részét hősnőnk Magyarországon tölti majd el. Odakint az egész közösség együtt ünnepel a művelődési házban, beosztják, kik sütik meg a szükséges csekély mennyiségű, úgy 8-10 pulykát, ki hozza a salátát, süteményt. Mindig csinálok valami magyaros ételt, pl. töltött káposztát, amitől el vannak ájulva a kanadaiak. Itt a pici ajándék a szokás, mert az az igazán fontos, hogy együtt vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!