Hírek

2013.12.19. 15:30

Miért titkosak a búcsúlevelek?

Sárszentmihály - Tóth Tamás tovább keresi igazát, miközben a minisztérium eddig kitért az érdemi válaszok elől.

Tihanyi Tamás

Tóth Tamás tovább harcol (Fotó: Lovász Lilla)

Lapunk beszámolt arról, hogy Tóth Tamás, akinek fiát több, mint húsz éve gyilkolták meg Sárszentmihály hatátában, levelet írt az igazságügyi miniszternek. Ebben azt kérte, hogy fia egyik gyilkosának, Donászinak két búcsúlevelét (amit a bűnöző börtönben való öngyilkossága előtt írt) mutassák meg neki. Érthetetlen számára, miért kellett államtitokká nyilvánítani egy gyilkos leveleit. Azt gyanítja, azokban olyan nevek vagy utalások lehetnek, amelyek aktív politikust vagy közéleti személyt érinthetnek. Történhetett olyan, amely más megvilágításba helyezheti a gyilkosságot. Ezt nem tudhatja, csak gyanakodik, de kérése és elhatározása változatlan: tudnia kell, miért kellett fiának meghalnia. Levelére a válasz minap megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Osztályától. A sorokat Tóth Tamás mellébeszélésként értékelte. Együttérzéssel olvastuk levelét, elkeseredettségét, fájdalmát megértjük, de sajnáljuk, kérelmére érdemi intézkedéssel jogszabályi háttér hiányában nem lehetünk segítségére.

Ezek után arról tájékoztatták, hogy az egyes miniszterek, valamint a miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet nem hatalmazza fel a minisztériumot egyedi büntető ügyekben történő eljárásra, minősített adatot érintő betekintésre, minősítés feloldására. A tárca sem nyomozó hatósági jogkörrel nem rendelkezik, sem pedig az ejárás során keletkezett titkos adatok kezelésével kapcsolatban utasítást nem adhat. Azt is írják, jogi felvilágosítást adhatnának, ehhez azonban az apa levele nem tartalmaz elegendő tényt és adatot.

Tóth Tamás a választ nem fogadta el, közvetítésünkkel ügyvédhez fordult. A fejleményekről beszámolunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!