Hírek

2013.12.11. 16:20

Fekete foglalkoztatás esetében az ellátások megszűnnek

Székesfehérvár - Folytatjuk a korhatár előtti nyugdíjellátásról szóló írásunkat. Bartucz Sándor megyei igazgató tájékoztatott.

Tribolt Lajos

- Szintén jogosult korhatár előtti ellátásra az, aki a korhatár előtti ellátás kezdőnapjáig, de legkésőbb 2014. december 31-ig a 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályok szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett.

Bartucz Sándor igazgató

Ebben az esetben az ellátást az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel kérheti, ahány év korkedvezményt szerzett. Tehát a jelenleg hatályos szabályok szerint 2015-től már nem szerezhető további jogosultság, így ettől kezdve csak a 2014. december 31-ig tartó munkavégzéssel szerzett korkedvezményt lehet figyelembe venni.

- Jogosult korhatár előtti ellátásra az is, aki 2011. december 31-ig a bányásznyugdíjról szóló jogszabályok szerint a bányásznyugdíjra, valamint az is, aki az említett időpontig az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjára szerzett jogosultságot.

Az előbbiekben részletezettek szerinti személyi körre egyaránt vonatkozik az a további feltétel, hogy a korhatár előtti ellátásra csak akkor lehetnek jogosultak, ha a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötték be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem állnak, átmeneti bányászjáradékra, vagy balett-művészeti életjáradékra nem jogosultak, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesülnek. Ki kell emelni, hogy a korhatár előtti ellátás igénybevételéhez az egyéni vállalkozói vagy a társas vállalkozói jogviszonyt meg kell szüntetni, illetőleg az egyéni vállalkozói jogviszonyt szüneteltetni kell, a társas vállalkozói jogviszonyban pedig a társas vállalkozás tevékenységében történő személyes közreműködést kell megszüntetni.

Megszűnik az ellátás, ha a jogosult meghal; a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti; a jogosult részére öregségi nyugdíj kerül megállapításra; a nyugdíjmegállapító szerv a jogosult kérelmére megszünteti; vagy a nyugdíjmegállapító szerv hivatalból megszünteti az ellátást. Ez utóbbira különösen akkor kerülhet sor, ha az ellátásban részesülő személy foglalkoztatása a szükséges jognyilatkozat hiányában (úgynevezett fekete munka) történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!