Hírek

2013.12.17. 13:45

A tartalékos rendszer kialakítása a tapasztalatok szerint siker

Nagy feladat hárult a hadkiegészítő parancsnokságokra az elmúlt évben, hiszen tartalékosok toborzása folyik.

Tihanyi Tamás

– Akad már olyan önkéntes műveleti tartalékos, aki külföldi misszióba indulhatott?

– A hármas számú katonai igazgatási központ tartalékos állományából egy orvos került Ciprusra. A honvédség egészségügyi szolgálata kérte őt fel arra, hogy vállaljon feladatot a misszióban – mondta Tóth Csaba alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási Központjának parancsnoka. A tiszt arról is beszélt, hogy a jövő év végéig nyolcezer tartalékosunk lesz.

– Ahogyan a missziókról azt mondják, hogy a Magyar Honvédség sikerágazata, úgy hasonlóan nyilatkoznak a politikusok és a katonai vezetők a tartalékos rendszer létrehozásáról is. Miként látja ezt?

– Ezt a véleményt csak megerősíthetem. Az önkéntes tartalékos rendszer két részből, önkéntes védelmi és önkéntes műveleti tartalékosokból áll. A kormány úgy döntött, hogy a 2014-es év végére megfelelő létszámú tartalékosnak kell lennie az országban. Időarányosan jelenleg jól állunk, tehát megvan az a létszám, amivel kiegészíthetjük a Magyar Honvédség erejét.

– Mekkora lesz a teljes tartalékos állomány?

– Nyolcezer fővel kell rendelkeznünk a jövő év végére. Én hiszem és vallom, hogy ez így is lesz. Jelenleg nagyjából kétezer védelmi tartalékossal és több, mint háromezer műveleti tartalékossal rendelkezik az ország. Minden hadseregnek szüksége van tartalékos állományra és nekünk is az a legfontosabb, hogy a szerződéses katonák mellett jelentkezzenek tartalékosnak azok, akik úgy gondolják, képesek a haza szolgálatára egy évben néhány hónapot áldozni. Ezért természetesen megkapják az őket megillető járandóságot.

– Ez mennyit jelent?

– Az összeg attól függ, hogy kinek milyen az iskolai végzettsége és milyen állománykategóriába kerül. Általánosságban annyit mondhatok, hogy a rendelkezésre állási díj a mindenkori minimálbér ötven százaléka és ezen túl minden hónapra megkapja a jelentkező a törvényben rögzített illetménynek megfelelő összeget. Ezen túl jár a katonának a ruha, a felszerelés, az élelmezés.

– Mi a tapasztalat, a munkáltatók elfogadják, ha valaki katonáskodik?

– Nem minden tartalékosnak van munkáltatója.

– A nyugdíjasokról és a munkanélküliekről beszél?

– Igen. Más esetben a Magyar Honvédség igény szerint szerződést köt a munkáltatóval, aki kompenzációra jogosult.

– Beszélgettem tartalékosokkal. Azt mondták nekem, nekik értelmes feladatok kellenek, máskülönben nincs értelme az egésznek. Van ilyen?

– Mindenképpen, elég példának csak a dunai áradást említeni. De ha nincs különleges helyzet, akkor is bőven van olyan feladat, amellyel a segítségünkre lehetnek: például toborzásban, érdekvédelemben. Alapvetően azt teszik, amire szerződést kötnek.

– Az ifjak honvédelmi nevelésére komoly hangsúlyt fektet a kormány. Látják ennek kedvező hatását?

– Igen. „Honvédelmi kötelék” elnevezéssel kezdődött meg az a program, amit folytatunk. Eddig két iskolával, az Árpád Szakképzővel és a Kodolányi János Főiskolával kötöttünk már szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!