Hírek

2013.11.11. 19:15

Hautzinger Gyula babiloni képes naplója

Székesfehérvár - Babiloni képes napló címmel írt könyvet az iraki misszióról Hautzinger Gyula, Fehérváron kiállítása nyílt.

Tribolt Lajos

Hautzinger Gyula ezredes

Az uniós képviselő, Herczog Edit irodájában a falakat iraki fotók borítják. Azokat, amiket Hautzinger Gyula nyugalmazott ezredes készített 2003-2004-ben iraki missziója során. A hétfői megnyitón élményeiről is beszélt.

A katonatiszt a légierő, légvédelem hadtáp szolgálatában dolgozott különböző beosztásokban. Később három évig az amerikai Norfolkban volt a vezérkari főnök összekötője. Dolgozott a stratégiai kutatóintézetben, majd 2003-ben a lengyel vezetésű nemzetközi hadosztály logisztikai vezetője lett. A kint töltött idő alatt naplót vezetett. Lapunknak azt mondja, főleg azért, hogy ha történik vele valami végzetes, a családnak maradjon róla egy dokumentum. Nem történt vele végzetes dolog, haza jött és mások javasolták, hogy a naplót ki kellene adni. Így született a Babiloni képes napló, amelyből az iroda falán fotók, szövegrészletek láthatók. Herczog Edit elmondta, hogy november 11-én ért véget az első világháború. Nálunk nem szokás megemlékezni róla, de a hétvégén az angol futballcsapatok pipacsos kitűzővel játszottak, a legvéresebb ütközetre emlékezve. Ő rendhagyó emlékezést szervezett, amikor Hautzinger Gyulát hívta meg, aki az iraki háborúról írt könyvet.

A szerző lapunk kérdésére, hogy miért kell résztvennünk külföldi missziókban, elmondta, hogy egy szövetséghez tartozunk, részt kell vállalni a feladatokból. Másrészt szakmailag sokat lehet tanulni a küldetések során. A képviselőasszony hozzátette, hogy pénzt váltunk ki azzal, hogy katonákat küldünk a missziókba. Ez arra nagyon jó, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek. Jó lenne, mondta a képviselő, ha civilek is szerezhetnének ennyi tapasztalatot. Hozzátette, hogy a magyar honvédség külföldi szerepvállalása talán az egyetlen dolog, amiben a kormány és az ellenzék egyetért.

Hautzinger Gyula elmondta, hogy Irakba az amerikaiak kérésére mentünk ki. Ők nemzetközivé próbálták tenni az iraki jelenlétet. Nálunk az a döntés született, hogy szállító zászlóaljjal csatlakozunk. Szerinte többet kellene beszélni a missziókról, főleg a személyes tapasztalatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!