Hírek

2013.11.22. 15:25

Változik az uniós pénzelosztás, Fehérvár készül

Végre helyben tervezhető lesz a folyamatoknak legalább egy része. Az, hogy mit akar fejleszteni a város, és ahhoz mennyi pénzt szeretne elnyerni.

Szabó Zoltán

A székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András említette ezt PÉNTEKEN, a városházán, ahová azért hívták az újságírókat, hogy az integrált településfejlesztési stratégiáról tájékoztassák őket.

A terv elkészítését az teszi indokolttá, szükségessé, hogy 2014-2020 közötti időszakban változik az uniós pénzelosztás, az EU kohéziós politikája. Nagyobb városok fogalmazzák majd meg a céljaikat, elképzeléseiket, és ahhoz rendelnek forrásokat. Szemben a korábbi gyakorlattal, amikor a települések várták a pályázati kiírásokat, s ha az passzolt az adott célhoz, fejlesztéshez, akkor pályáztak.

Az újságírókat a városháza dísztermében tájékoztatták az integrált településfejlesztési stratégiáról (Fotó: Tósoki Attila)

A tervezéshez, a célok meghatározásához, a lehetőségek felméréséhez elengedhetetlen a stratégiai dokumentum, amelynek elkészítésével a Széphő Zrt-t bízta meg a fehérvári közgyűlés. Azért a Széphőt, magyarázta Temesvári Balázs vezérigazgató, mert a cég rendelkezik olyan tervezőkkel, azzal a csapattal, amely képes kidolgozni ilyesfajta koncepciót. A következőkben tehát magában a stratégiai tervben kell megfogalmazni a város által preferált, végrehajtani kívánt fejlesztési elképzeléseket, és nem kell majd külön pályázgatni.

Temesvári Balázs részletesen ismertette a stratégia elkészítésének különböző fejezeteit, lényeges elemeit. A székesfehérvári 2014-2020 közötti, az operatív programok elemei és a hozzájuk javasolt források között kiemelt lehetőséget kaphat például a terület- és településfejlesztés, ugyanakkor a közlekedés fejlesztésének támogatására kevesebbet támogatást szán az EU. Ahhoz, hogy Fehérvár eredményes lehessen, megvalósítható és fenntartható stratégiát kell kidolgozni. Jól megválasztott és összehangolható témákkal, feladatokkal. Székesfehérvár jelentős ipari város, a GDP-t tekintve a harmadik az országban, amely nagy előny, A város is bekerülhet a növekedési zónákba, amely további források elnyerésére ad esélyt azon a 10 milliárd forinton felül, amelyhez a jól felépített településfejlesztési stratégia révén, „címkézetten” hozzájuthat. Nem kizárt, hogy már 2014. első negyedévétől. A stratégiát egyébként jövő év tavaszáig, az egész programot 2014. szeptemberig kell kidolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!