Hírek

2013.11.24. 13:23

Mikulásfutás karácsonyig - Az adományok fuvarra várnak

Mezőfalva - A lappföldi télapó hazai futó nagykövete fáradhatatlannak tűnik. Nem pihenhet - úgy mondja. Közeleg a tél, küszöbön a karácsony, sokszor a jótevők is támaszra szorulnak.

V. Varga József

Az adományok fuvarra várnak - fordult szerkesztőségünkhöz Kovács István, a lappföldi télapó, Joulupukki futó nagykövete. A nyilvánossághoz fordult - nem először már -, segítséget kér, Erdélybe és a Vajdaságba szeretné eljuttatni az akciói során összegyűjtött sporteszközöket, játékokat, rajz- és íróeszközöket, egyéb ajándékokat. Néhány cég és önkormányzat mellette áll, de önzetlen mecénásokból sosem elég. Most is támogatókat, kisteherautót keres. A szeretet ünnepe közeleg.

A mezőfalvi futó nagykövet idei mikulásfutása Daruszentmiklóson kezdődött a napokban: járt már Sárszentmiklóson és Cecén, Dunaújvárosba, Sárbogárdra, Hantosra és Nagylókra készül, Békés megyéből is kapott levelet - ahova hívják, örömmel megy. Megfordult már a Délvidéken, Martonoson és Zentán, de a szabadkaiak és a magyarkanizsaiak is várják. Erdélyi útja is szóba került.

Kovács István a beteg martonosi kislánnyal, Dávid Kittivel. Fotó: Dávid Veronika

Vajdasági kiskövete, Dávid Kitti várhatóan december elején érkezik Székesfehérvárra, több óvodába és iskolába is készülnek a mikulással.

Itthonról és a határon túlról is sokan keresik Pistát, azt tapasztalja, szívszorító a szegénység. Az egyik kis magyar faluból harminchárom kisóvodásuknak kérnének mikuláscsomagot; egy vajdasági kislány ruhákat, cipőket szeretne, sosem volt még neki egy váltásnál több. A kisgyerekek népes családjukról számolnak be; ketten beteg anyukájukról írnak... a Mikulásnak. Persze a szent megszállott maratonfutó és a fáradhatatlan programszervező címére.

Az embert a sírás fojtogatja, s a könnyeket olykor nehéz letörölni - mondja a mikulásnagykövet. Közeleg a tél, küszöbön a karácsony, sokszor a jótevők is támaszra szorulnak.

Kovács István iskolákba, óvodákba, kórházak gyermekosztályaira látogat el karácsonyig tartó akcióján: együtt kocog a gyerekekkel, naplóba gyűjti kívánságaikat, rajzaikat, üzeneteiket, adományokat gyűjt és ajándékokat visz. Az apróságok csillogó szemekkel hallgatják a futó nagykövet élménybeszámolóját lappföldi utazásáról, valamint kínai kalandjairól, amikor a pekingi olimpiai fáklyával is futhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!