Hírek

2013.11.05. 13:02

Az afrikai nyomort is megjárta a szépségkirálynő

Csabdi – Az afrikai nyomort is megjárta, s ez megváltoztatta az életét Huszárovics Dalmának, aki 2009-ben a Királynő szépségverseny döntőse volt, most pedig a világ harmadik legrangosabb nemzetközi szépségversenyére készül Manilában.

S. Töttő Rita

Egy Fejér megyei, Csabdiban született hölgy képviseli idén az országot a világ harmadik legrangosabb szépségversenyén, a Miss Earth-ön, Manilában. Huszárovics Dalmáról azonban nem most hallunk először: 2009-ben, 20 évesen A királynő című versenyen a döntőig jutott, ahol esélyes volt a Miss World Hungary, a Miss Universe Hungary vagy éppen a Miss Earth Hungary címre. Akkor ugyan nem került korona a fejére, mégis megtalálták a felkérések, majd pedig egy olyan út, amely teljesen megváltoztatta az életét

– A verseny után számos divatbemutatón vettem részt, de az utóbbi időben nem foglalkoztam ilyesmivel. Igyekszem olyan hivatást találni, amely hosszútávon tartalmassá teszi az életem. Nemzetközi tanulmányokat hallgatok, nagyon szeretem és miután befejeztem, szeretnék egy nemzetközi szervezetnél elhelyezkedni, mint például a UNICEF – árulja el Dalma, aki, mivel nagyon szereti a gyerekeket, régi nagy álma vált valóra, mikor idén év elején kiválasztották egy általa megpályázott humanitárius misszió tagjai közé, melynek köszönhetően az Afrikáért Alapítvány jóvoltából öt hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Afrikában.

 



Dalma Afrikában szerzett tapasztalatai miatt sokat változott (Fotó: Huszárovics Dalma)



– Egy árvaházban és egy iskolában tevékenykedtünk önkéntes társaimmal, az én pozícióm szociális segítő volt, tanultam, játszottam a gyerekekkel és testnevelés órát is tartottam. Nagyon meghatározó élmény volt, július közepén tértem haza – meséli az akkor szőke, most inkább világosbarna hajú, de továbbra is nagyon csinos ifjú hölgy. Afrika óta az itthoni nehézségek eltörpülni látszanak, az ottani nyomorúság látványa megtanította Dalmát arra, hogy becsülje az élet szépségeit, és tegyen meg mindent azért, hogy másoknak is könnyebb legyen. De mégis hogyan választották ki a világ harmadik legrangosabb szépségversenyére, ha nem is tört mostanában sehol királynői babérokra?

– Mivel a Miss Earth verseny fő témája a környezetvédelem, jótékonykodás és a globális problémákra való figyelem felhívás, ez a kongói út nagy szerepet játszott benne, hogy az elmúlt években tartott szépségkirálynő választások döntősei közül engem választott a szervező, hogy képviseljem az országot a nemzetközi versenyen. Bár a szépségversenyzés már egyáltalán nem képezi szerves részét az életemnek, ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy felhívjam az emberek figyelmét az általam fontosnak tartott dolgokra, mint például a más kultúrából származó emberek elfogadása. Nálunk kifejezetten a bicskei Bevándorló Központ miatt van ennek jelentősége! – tudjuk meg Dalmától, aki már élt Franciaországban is, ahol gyakorlatilag ő volt bevándorló, így tudja, milyen érzés lehet kívülállónak lenni. – De számos más helyen jártam még a világban, és alapból is erős az empátiám, így nagyon jól megtanultam, hogy élhetnek kultúrák egymás mellett és ezt mennyire megkönnyíti, ha segítjük és ismerjük egymást.

 



Dalma saját készítésű kerámiát visz a manilai versenyre (Fotó: A szerző felvétele)



Dalma sok mindennel foglalkozik egyébként mostanában: – Ami már két éve tart, az a francia csoportok idegenvezetése Budapesten. A nyelv gyakorlása miatt kezdtem el, de nagyon meg is szerettem. Alapjában véve mindegy mit csinálok, a lényeg, hogy emberekkel legyek kapcsolatban, segíthessek. Ez tesz boldoggá – szögezi le. Dalma jövő héten, november 15-én utazik Manilába, ahová saját készítésű, magyar motívumokkal ellátott kerámiát is visz, a Miss Earth verseny pedig december 7-én lesz. Magyar lány még nem nyert ezen a versenyen, talán majd most a Csabdiból érkezett, humanitárius múlttal rendelkező 23 éves Dalma lesz az első!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!