Hírek

2013.11.21. 18:55

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Közös tájékoztató fórumot rendezett a megváltozott munkaképesség minősítési és foglakoztatási rendszerének átalakításáról a kormányhivatal és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

Tribolt Lajos

Tanárki Gábor, a Kormányhivatal igazgatója a rendezvényen hangsúlyozta, Fejér megyében nő a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága. A tavaly július 1-jétől működő megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv munkatársai október 31-éig 653 állást kereső, megváltozott munkaképességű személyt regisztráltak, közülük 342 fő már sikeresen elhelyezkedett.

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elsődleges akadálya a hibás szemléletmód, és nem a munkahelyek hiánya volt – hangsúlyozta köszöntőjében Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója.

Pósfai Gábor, az NRSZH főigazgatój és Tanárki Gábor ellátogatott a Hatpöttyös Étterembe, ahol a vendégeknek a legfiatalabb dolgozó szolgálta föl a kapuccsinót és a gyümölcslevet (Fotó: Kiss Anikó)

Elmondta, hogy a régi minősítési rendszerben a szakemberek csak az egészségi állapot romlásának mértékét vizsgálhatták, a megmaradt egészségi állapottal és a hasznosítható képességekkel nem foglalkozhattak. Attól, hogy a társadalmi aktivitás lehetőségei nem kerültek feltérképezésre, azok még adottak voltak. Ezt bizonyítja az is, hogy bár az állam akkoriban lemondott a megváltozott munkaképességű személyek tömeges foglalkoztatásáról, egy részük továbbra is dolgozott, csak nem mindig a fehér zónában.

Pósfai Gábor megállapította, hogy a szemléletváltás hatása a munkáltatók körében is érzékelhető: a rehabilitációs kártyával foglalkoztattak száma szeptemberben már meghaladta a 20 ezret. A tájékoztató fórum szünetében a főigazgató ellátogatott a közeli Hatpöttyös Étterembe, amely 18 megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embert foglalkoztat. Hermanné Nagy Vera ügyvezető mutatta be az egy éve sikeresen működő vendéglátóipari egységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!