Hírek

2013.10.18. 16:59

Tornatermet is átadtak a bicskei iskolában

Püspöki áldással, államtitkári köszöntővel avatták fel a bicskei Szent László Általános Iskola új tornatermét, s szaktantermeit a kiszolgáló helyiségekkel pénteken. A nagykorúvá vált iskola kedves gyermeke az egyházmegyének, mondta Spányi Antal megyés püspök.

Zsohár Melinda

Egyszerű, ízléses, korszerű, igényes épületszárnyat avattak fel ma bensőséges ünnepségen Bicskén, az idén tizennyolcadik esztendejébe lépett Szent László Általános Iskolában. A mintegy 300 millió forintos beruházást az intézmény fenntartója, a székesfehérvári püspökség finanszírozta, s régi vágyuk teljesült a megvalósítással.

Balról Hoffmann Rózsa, jobbról Spányi Antal az átadón (Fotó: Ivanics Imre)

1996-ban huszonnégy gyermekkel indult az első osztály, sokan nem hittek sikerében. Az első tanító a mai tagintézmény vezető, Hetényi Anikó volt, aki a Szent Imre Egyesület tagjaként, a Szent László Általános Iskola alapítójaként is szívügyének tekintette a kezdeményezést.  Mára felmenő rendszerrel nyolcosztályossá növekedett az iskola, 232 tanulója van, túljelentkezéssel számolnak minden év elején. A környékbeli településekről 56-an járnak ide, vállalva az utazás fáradalmait a színvonalas oktatásért cserébe.

Az egyházmegyének minden intézménye egyformán kedves, de a Szent László Általános Iskola legkisebbként az egyik legkedvesebb, mondta Spányi Antal megyés püspök az avatót követően. Elismert munkát végez a tizennyolc pedagógus és a vezető, a zenei és a vizuális oktatás különösen erősségük. Eddig a városban működő gyermekotthonba jártak át tornázni, sportolni, mostantól a testi nevelésre is nagyobb hangsúlyt fektethetnek az igényes tornacsarnokban. A bicskei katolikus iskola a tatabányai Szent Margit általános Iskola tagintézménye, az igazgató, Turzáné Papp Erika meghatottan köszönte meg mindenkinek a nagy álom megvalósulását. A más felekezetűeknek külön hittant biztosítanak saját lelkészeikkel az első perctől fogva: reformátusoknak, evangélikusoknak, baptistáknak.

Az iskola több, mint épület, tanterem, valamint pedagógusok és gyermekek összessége, hangsúlyozta az egyházmegyei főpásztor. A szülők rábízzák legdrágább kincsüket a tanítókra, tanárokra, akik bevezetik a tudás, a szellem és a lélek világába diákjaikat. A tanítás mellett a testi nevelés fontosságát nem kérdőjelezi meg senki, a tunyaság és a restség ellen a körülmények is ideálisak végre. Hoffmann Rózsa az iskola alapítását idézte meg köszöntőjében, hivatkozván az intézmény jelmondatára: „Mindig magasabbra!” Akkor nagyot gondoltak, kitartást és hitet kértek ahhoz az alapítók, hogy felépíthessék materiális és spirituális szinten is az iskolát. Sikerült a vágyott cél, összefogással és Isten segítségével, mondta az államtitkár. Hozzátette: a kormány kitart meghirdetett oktatáspolitikája mellett.

Az új, 900 négyzetméteres épületrészt megáldotta Spányi püspök és Varga Imre atya, bicskei plébános, az iskola püspöki biztosa. Szolid, bensőséges, mégis felemelő ünnepi műsort adtak a gyerekek, akik szemmel láthatóan szívből szeretik mostanra „nagykorúvá” vált alma materüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!