Hírek

2013.10.11. 17:10

Több "látható" rendőrt szeretnének a városrészekben Fehérváron

A legnagyobb figyelem a Székesfehérvári Rendőrkapitányság 2012. évi tevékenységéről szóló beszámolót övezte az önkormányzat pénteki közgyűlésén.

Klecska Ernő

A kapitányság tavalyi tevékenységéről készült beszámolót Kovács Zsolt városi rendőrkapitány ismertette a testülettel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly felderített 18 ezer ügy közül 12 ezer egyetlen ügyhöz, egy ötvenmilliós internetes csalássorozathoz kapcsolódik, ahol 12 ezer sértett volt. Az erőszakos bűncselekmények száma viszont örvendetesen csökkent, 43 volt az előző évek 70-80-as számához képest. Kiemelte, hogy bár az állomány fiatal, de rendkívül lelkes és agilis. Több képviselő is saját rendőrt kért a körzetébe.

Az önkormányzattal való együttműködésről a városi kapitány elmondta, hogy a Hosszúsétatéren a várostól kapott ingatlan hozzásegítette a rendőrséget, hogy megnőjön a jelenlét a környéken. Hasonlóan jó tapasztalatokról számolt be a Palotavárosi részen is, ahonnan a készenléti rendőrség emberei már elmentek, s most a városiak látják el a szolgálatot.

Varga Péter megyei rendőrfőkapitány kiegészítésként elmondta: sok változás történt a rendőrség berkein belül, a városi kapitány is csak 2012 decemberétől látja el feladatait, fontosnak és jónak nevezte az önkormányzattal való együttműködést.

Ezt követően kisebb politikai pengeváltás zajlott le. Mező Balázs, a Jobbik képviselője 14 – ahogy mondta: 13+1) fehérvári helyszínt sorolt fel, ahol szerinte nem megfelelő a közbiztonság. Szigli István, a Feketehegy-Szárazrét képviselője, aki elismeréssel szólt arról, hogy a körülményekhez képest jelentős pozitív változás történt a rendőrségnél, a jobbikos képviselőnek címezve azt mondta, hogy nem szabad politikai célokból olyan indulatokat is felkorbácsolni, amelyek esetleg nem is léteznek. Szavait élénk derültség kísérte.

Rendőrőrs átadása a Hosszúsétatéren (Fotó: FMH)

Cser-Palkovics András polgármester, aki megköszönte az együttműködést, s hogy a városrészi fórumokon mindig jelen vannak a rendőrök, körzeti megbízottak, finoman csatlakozott e véleményhez. A városvezető kijelentette: ezek az ügyek nem kizárólag rendészetiek, s az, hogy a városban kialakultak olyan gócpontok, ahol közbiztonsági problémák vannak, az önkormányzat, illetve a korábban működött városi tanács felelőssége is. A város éppen ezért – pályázati források bevonásával is – mindent meg kíván tenni a jövőben a telepek felszámolása érdekében és a helyzet komplex, fejlesztésekkel járó kezeléséért.

A képviselők szinte mindegyik körzetben a rendőri jelenlét erősítését kérték. Farkas László szerint a Palotavárosban a bérlakások, a buszpályaudvar és a bevásárlóközpontok közelében tapasztalható több bűncselekmény, s kérte, hogy a rendőrök igazoltassanak többször a környéken. Márton Roland a látenciáról, a kisebb bűncselekményekről beszélt, amiket nem jelentenek be és bővebb tájékoztatást kért a 12 ezer sértettet érintő csalássorozatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!