Hírek

2013.10.07. 15:12

Kéményseprés: visszajár egy kis pénz

Akiknél július 1. és szeptember 16. között járt a kéményseprő, bizonyos kéménytípus esetében visszajár egy kis pénz.

Házi Péter

Többször beszámoltunk már arról, hogy a kéményseprés díjai előszőr július 1-ével csökkentek, aztán októbertől újabb csökkentés lépett életbe. A kormányrendelet értelmezésében keletkezett ellentmondás miatt azonban a helyi rendeletben két, egyedi szilárd tüzelésű kéménytípus esetében rossz volt az ellenőrzési díj számítása, ezen kéményeknél a különbözet visszajár –tudtuk meg a Kémény Zrt. vezérigazgatójától.

Mint Németh Sándor a Hírlapnak elmondta, azoknak érdemes megnézniük a kapott számlát, akiknél a kéményseprő idén július 1. és szeptember 16. között járt és egyedi szilárd tüzelésű kéményük van. A szóban forgó típusok az ENHS/111 és az ENHS/112. 

A kormányrendelet értelmezésében keletkezett ellentmondás miatt a júliustól érvényes (aztán október 1-jével a már említettek alapján megint változtatott) helyi rendeletben rosszul szerepelt két, egyedi szilárd tüzelésű kéménytípus ellenőrzésének díjszámítása. A díjmegállapító székesfehérvári önkormányzat szeptember 16-án jelezte a problémát a Kémény Zrt-nek, s kérte, hogy a szolgáltató tájékoztassa erről az ügyfeleit.


Csupor Norbert mutatja a Kémény Zrt. tájékoztatóját az ügyfélszolgálaton. Itt kérhetik az érintettek a pénz visszatérítését (Fotó: Házi Péter)

 

Németh Sándor vezérigazgató kiemelte, harminckét kéménytípus van, amelyet ellenőrizniük kell bizonyos időközönként, ezen belül is további „altípusok” vannak, a kémény átmérőjét, magasságát, használati módját illetően, ezek közül mindössze két típust érint a díjszámítási anomália. Ezek az egyedi szilárd tüzelésű ENHS/111 illetve ENHS/112 típusú kémények.

Kérdésünkre, miszerint miként tudja megállapítani az átlagos háztulajdonos, hogy neki milyen a kéménye, a vezérigazgató elmondta, a legegyszerűbb, ha az illető bejön a Kémény Zrt. székesfehérvári, Kertalja utcai ügyfélszolgálatára, ahol egyeztetik a típust és a számlát. Ha a szóban forgó kéménye van, az ügyfél kap egy jóváíró számlát és helyben megkapja a különbözetet készpénzben. A vezérigazgató szerint egyébként mindössze 40 és 700 forint között van a visszajáró összeg kéményenként.

Hozzátette, azon ügyfelek esetében nem jár vissza pénz, akiknek a kéményét az első félévben, azaz még a rezsicsökkentés előtti időszakban  ellenőrizték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!