Hírek

2013.10.09. 14:45

Feljelentés a vakok megyei egyesületénél

Újra össze kell ülnie a vakok megyei egyesületének, hogy biztosan hivatalos legyen az új elnök korábbi megválasztása - javasolja az ügyészség Mellár Renátának. Mint kiderült, valaki feljelentést tett, melyben a törvényes működést kérdőjelezték meg.

S. Töttő Rita

Újra össze kell ülnie a vakok megyei egyesületének, hogy biztosan hivatalos legyen az új elnök korábbi megválasztása – javasolja az ügyészség Mellár Renátának. Mint kiderült, valaki feljelentést tett, melyben a törvényes működést kérdőjelezték meg.Ügyészségi vizsgálat folyik a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezetével kapcsolatban. A szervezet nem rég új elnököt választott, miután az előző, információink szerint egészségi állapota miatt lemondott az egyesület éléről.

A közgyűlés Mellár Renátát választotta elnöknek, valamint számos más posztra is felkértek tagokat, valamint határozatokat hoztak. Úgy tudjuk, ahhoz, hogy a közgyűlés határozatképes legyen, a teljes tagság fele plusz öt fő jelenléte szükséges a közgyűlésen – ezt a határozatképességet, illetve a jelenlévők elegendő létszámát kérdőjelezte meg az a feljelentő, akinek jelzésére ügyészségi vizsgálat indult az egyesület működése kapcsán.

A Fejér Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint valóban törvényességi ellenőrzést folytat a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezete működése felett – árulta el Jászberényiné Király Teodóra, sajtószóvivő. Ezzel összefüggésben küldte ki felhívását is az új elnök azoknak, akik vélhetően a szervezethez tartoznak. Szerkesztőségünkhöz is eljutott egy ilyen felhívás, amelyben Mellár Renáta kéri a sorstársakat, hogy, idézzük: „legyenek szívesek személyesen, e-mailben vagy levél formájában visszajelezni nekem azzal kapcsolatosan, hogy a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezetében nyilvántarthatjuk-e továbbra is Önöket mint tag, pártoló tag vagy esetleg már nem tagja a szervezetünknek.”

Mellár Renáta a Vakok és Gyengénlátók Fejér megyei elnöke egy olyan pecsétet mutat, amellyel egyedül hivatalos, vakokkal foglalkozó szervezet adhat fel térítésmentesen postai levelet. Ettől függetlenül, állítja, más is használt az utóbbi időben hasonlót, vélhetően nem hivatalosan (Fotó: a szerző)

 

Majd a szervezet elnöke, aki később maga is megmutatta a levelet, a kilenszáz címre kiküldött nyomtatványban újból nyomatékosítja: „Nekem, mint a Szervezet elnökének pontosan tudnom kell a tagok számát, hiszen ezt le kell jelentenem az Ügyészség felé”. Mellár Renáta lapunk kérésére tisztázta a helyzetet s elmondta, gyakorlatilag az egyesületnél minden rendben van, egy dolog kivizsgálása folyik: vajon a májusi közgyűlésen ott volt-e a tagok fele plusz az öt fő vagy sem.

Azonban az új elnök számára kiderült, hogy a volt elnök nem tartott tagnyilvántartást, így nem tudni, hány tagja van az egyesületnek, így azt sem, mennyinek kellett volna lennie a közgyűlésen – mondta a jelenlegi vezető, aki hozzátette: a törvény szerint fél óra elteltével akkor is megtartható a közgyűlés, ha nincs meg a megfelelő szám. Ennek ellenére az ügyészség javaslatára tagnyilvántartást állított össze – a fent említett levélre 240 érvényes visszajelzés érkezett –, s hamarosan, novemberben új közgyűlést írnak ki, amelyen újratárgyalják a kérdéses napirendi pontokat. Így azt is, amely az új elnök megválasztására vonatkozik. Mellár Renáta lapunknak számos személyi és pénzügyi vádat fogalmazott meg az előző vezetés kapcsán, ám ezeket, mint mondta, nem szándékozik nyilvánosság, illetve bíróság előtt is feltárni.

Viszont – mint kiemelte – több támogatót szerzett elnökké választása óta a szervezetnek, amelyek segítségével kirándulásokat és programokat szerveztek, valamint saját költségén tette rendbe az Oskola utcai egyesületi irodát. – Múltbeli okok miatt szerettem volna ilyen egyesületet vezetni – árulta el később magáról az egyébként látó Mellár Renáta, aki állítja: elfogadták, megszerették az egyesületben, és mindent megtesz, hogy az újból taggá vált betegekkel rendszeresen tartsa a kapcsolatot s tájékoztassa őket a munkájukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!