Hírek

2013.09.05. 13:35

Új szabály a helyi termékre

Szeptembertől három új logóval találkozhatunk a magyar termékeken . A most hatályba lépő rendelet egységesítette a megjelöléseket.

Klecska Ernő

A jövőben önkéntes alapon fel lehet tüntetni az élelmiszereken a "magyar termék ", a "hazai termék" és a "hazai feldolgozású termék" jelölést. A kategóriák használata nem lesz kötelező, de aki ráírja a portékájára, hogy magyar termék, annak meg kell felelnie a szabályoknak.

Más szabályozás vonatkozik az élelmiszerekre és a nem élelmiszer termékekre. Az élelmiszerek esetében a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012.09.01-jén hatályba lépett rendelete értelmében három védjegy-kategóriát vezettek be.

Az első a " magyar termék" e minősítés kizárólag akkor tüntethető fel, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el.

Balázsné Lengyel Janka 16 éve árul zöldséget most a fehérvári Jancsárkert kistermelői piacon (Fotó: Pati-Nagy Bence)



A másik a "hazai termék " ez akkor használható, ha összetevőinek legalább 50 százaléka magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. A harmadik kategória a "hazai feldolgozású termék" akkor használható, ha a termék Magyarországon feldolgozott, de többségében import összetevőket tartalmaz.

Az egyéb, nem élelmiszer termékek esetében e három védjegy használható. A rendszerhez önkéntesen csatlakozhatnak a gyártók, termelők, de aki ezt teszi, annak számítania kell arra, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Fogyasztóvédelmi Hatóság, valamint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellenőrei folyamatosan vizsgálják a megjelölés hitelességét, és bírságolnak.

A Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegy használata során is annak környezetében fel kell tüntetni a három kategória valamelyikét tájékoztatta a kiírókat Gyaraki Zoltán, a vidékfejlesztési minisztérium főosztályvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!