Hírek

2013.09.13. 13:35

Mongóliai ízek Szent Adorján napján

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában szeptember 7-én rendezték meg Szent Adorján napját, amely 1996 óta a büntetés-végrehajtás szakmai napja. Sok más érdekes program mellett főzőverseny is volt.

Tihanyi Tamás

Tizenhárom főzőcsapat mérte össze tudását az Annamajori Mezőgazdasági Kft. területén, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában. A verseny különdíjasa Bayar Khosbayar lett mongol nemzeti ételével, akire Kiszely Pál dandártábornok, intézetparancsnok az eseményen külön felhívta a figyelmünket. Nem véletlenül tette ezt, hiszen igen nagy élményt jelentett megkóstolni ezt a mongol népi különlegességet, amelyhez hasonlatosakat készíthettek őseink is a nagy keleti, sztyeppei életük és vándorlásaik során.

Bayar mester érdeklődésünkre elmondta: tanulni érkezett annak idején Magyarországra Mongóliából, és már évek óta a baracskai intézetben dolgozik. Természetesen megkóstoltuk az általa készített ételt és egyszerűen kiválónak találtuk. Bayar Khosbayar kecskegidát sütött a verseny alkalmából hasonló módon, mint ahogyan nálunk a malacsültet készítik.

E helyen nem vállalkozunk arra, hogy precíz receptet mondunk, ha valaki maga is kecskegidát sütne mongol módra, a részleteknek inkább nézzen utána a szakirodalomban. Annyit azonban tudunk, hogy a szétdarabolt gida húsát bográcsban, jól befűszerezve, forró köveken sütötte meg addig és oly módon, amíg az szinte teljesen omlóssá vált. (Nekem talán a bőre ízlett a legjobban...) A finom húshoz kecskesajtos, zöldséges salátát és hajában sült krumplit adott Bayar Khosbayar alkalmi, de annál hálásabb vendégeinek.

A Szent Adorján napi főzőversenyt egyébként Vörösné Szalai Krisztina és lelkes segítő csapata nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!