Hírek

2013.09.02. 16:55

Két Fejér megyei iskolát vett át a minisztérium

Székesfehérvár, Velence – Két agrárszakképző intézményt is átvett Fejér megyében a Vidékfejlesztési Minisztérium. A székesfehérvári Szent István és a velencei Entz Ferenc is önálló intézmény lesz.

Klecska Ernő

A szakképzésről szóló törvény értelmében az Országos Képzési jegyzékben (OKJ) meghatározott, agrárágazathoz tartozó szakképesítésben államilag támogatott iskolai rendszerű szakképzés 2013. szeptember 1-től kizárólag a vidékfejlesztésért felelős miniszter által alapított és fenntartott szakképző iskolában, vagy nem állami fenntartó esetén – a vidékfejlesztésért felelős miniszter egyetértésével kötött – szakképzési megállapodás alapján folyhat.

A fenti jogszabályi előírásoknak eleget téve a Vidékfejlesztési Minisztérium az érintett tárcákkal (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzetgazdasági Minisztérium), valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (KLIK) az iskolaátvételhez a szükséges megállapodásokat megkötötte. Fazekas Sándor miniszter döntése értelmében az intézmények önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek, fenntartójuk a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – tájékoztatta kérdésre az FMH-t a tárca sajtószolgálata.

A régi fehérvári malom sorsa az új fenntartó alatt talán megnyugtatóan rendeződik – a képen Hraska Imre, a műalkotásnak is nevezhető komplexum egykori vezetője egy áprilisi bejáráson (Fotó: Házi Péter)

Az agráriumnak versenyképes, színvonalas mezőgazdasági szakképzésre van szüksége, mely a vidékfejlesztési stratégiában meghatározott nemzeti program fő irányainak megfelelő célok megvalósítását is szolgálja. Ezt a szándékot erősíti a VM a szakképzési rendszer egységes, országos hálózatba való szervezésével. Az országos hálózat létrehozásának célja a versenyképes tudást adó, szakmailag magas színvonalú és hatékony agrár-szakképzési rendszer kialakítása a lehető legrövidebb időn belül – fogalmaz a szaktárca válaszlevele.

A zökkenőmentes tanévkezdés érdekében a szaktárca április óta egyeztetett mind a korábbi fenntartóval, a KLIK-kel, mind az intézményekkel. Ezen tárgyalások eredménye, hogy a hálózat újonnan csatlakozó iskolái önállóan működő és gazdálkodó egységként integrálódtak a rendszerbe, mely intézkedés elősegíti az iskolák speciális képzési területeinek fejlesztését, ugyanakkor a hatékony és eredményes működés feltételeit is megteremti.

Az intézményvezetői megbízások a 2013/2014. tanévre szólnak. Fejér megyében a székesfehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola intézményvezetője Barna József, a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezető Turcsányi Sándorné. Az intézményvezetők kinevezésüket augusztus hónapban átvették. A szükséges számított alkalmazotti létszámot a hatályos jogszabályi rendelkezésekre figyelemmel úgy kell megállapítani, hogy az teljes mértékben a köznevelési intézmény – így a szakképző iskola – alapfeladatának ellátását, valamint a hatékony működést szolgálja. Az iskolákban létszámleépítés nem várható.

A magyra kormány az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 33. § (1) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva az agrárszakképző intézmények átvétele és további működtetése érdekében 3 milliárd 13 milló 65 ezer forint tartós átcsoportosítását rendelte el a 2013. központi költségvetéséről szóló törvény Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezének, köznevelési feladatellátás és irányítás intézményei és a Vidékfejlesztési Minisztérium fejezet, mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei cím javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!