Hírek

2013.09.12. 13:30

Gáz: egy év haladék lesz a vége?

A gázszabványossági felülvizsgálat díját várhatóan nem a lakóknak kell fizetni, ám a javítás költségeit igen!

Házi Péter

Miközben az összes fehérvári lakásszövetkezetnél javában zajlik (vagy le is zajlott) a gázrendszerek szabványossági felülvizsgálata, sok lakó úgy érzi, elkapkodták a munkát, ugyanis egy rendelettervezet szerint, amelyet hamarosan elfogadhat a parlament, egy év haladékot kapnak az 1981 előtt üzembe helyezett gázrendszerek, készülékek.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy nem csak a felülvizsgálat díját, hanem magát az esetleges javítást is átvállalja majd valamelyik állami szerv vagy a gázszolgáltató, erről azonban a rendelettervezetben nincs szó. Legfeljebb az várható, hogy ott, ahol ezt a felülvizsgálatot már - az érvényes rendeleteknek megfelelve - elvégeztette a szövetkezet vagy a közös képviselő, az érintett lakók visszakapják ennek díját, esetünkben például hétezer forintot. Azt persze, hogy ez milyen módon zajlik, ma még senki nem tudja megmondani - fogalmazott kérdésünkre Szabó Ernő, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.

Somogyi László gázszerelő szakember szerint nem mindent kell kicserélnünk, hogy az előírásoknak megfeleljünk. A javítás díjának átvállalásáról nem, csak a szabványossági felülvizsgálatéról van szó (Fotó: Házi Péter)

 

Kérdésünkre, miszerint a gázszolgáltató mit fizet majd a lakók helyett, Egyházi Nikoletta, az E.on szóvivője sem tudott érdemi választ adni: amíg nem jelenik meg a végrehajtási rendelet, amiben pontosan meghatározzák, mi a kötelezettsége a szolgáltatónak, addig ők is csak kivárnak. Egy biztos: ha a rendelet megjelenik, a szükséges felújításokra 2014 végéig haladékot kapnak a 81 előtti épületek, ugyanakkor a felújítás költségét senki nem ússza meg.

Somogyi László gázszerelő, a Somagáz Kft. ügyvezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, nem kell mindent kicserélni, hogy lakásunk, megfeleljen az előírásoknak, alapesetben a létesítéskori állapotnak kell megfelelni, azaz ha nincs gázszivárgás nem feltétlenül kell hozzányúlni a régi típusú golyóscsapokhoz, menetes kötésekhez. Más a helyzet akkor, ha valahol gázterv nélkül végeztek felújítást, amelynek során fokozott légzárású ablakokat építenek be a régiek helyett. Ilyen esetekben ugyanis nincs elegendő levegőutánpótlás, ráadásul gázterv hiányában már a jelenleg érvényes szabványoknak kell megfelelni, ami már nem olcsó mulatság - tette hozzá a szakember.

Általános tanácsként megfogalmazható, hogy a régi, éghető anyagú csöveket fémalapú, sárga bevonatú flexicsövekre érdemes cserélni, mert ezek élettartama nagyságrendekkel hosszabb elődeikénél. Nyakunkon a fűtésszezon, a gázkészülékeket egy-két évente érdemes karbantartani. Az, hogy a konvektor belobban , nem jelenti azt, hogy tökéletesen működik. Egy tisztítással nagyságrendekkel növelhető a hatásfoka. Ez pedig a mi pénztárcánkra megy!

 

Mégis, kinek a feladata?

A Budai út 163. felújításával kapcsolatos lakásszövetkezeti nyilatkozattal nem ért egyet ottlakó olvasónk.

"Házunk esetében a kocsi megelőzte a lovat: a küldöttgyűlési határozat előbb megtörtént, mint a lakók, tagok, tulajdonosok érdemi tájékoztatása lakógyűlés keretében, ez nem így történt. Miért is? Ki a felelős?" - reagált Farkas Béla szövetkezeti igazgató nyilatkozatára Nagy Tibor, a ház lakója, aki leszögezi, nem a munkák szükségességét vitatja, hanem a tájékoztatás hiányát nehezményezi.

Olvasónk szerint a lakók által bekért vállalkozói árajánlatok (amelyek olcsóbbak voltak annál, amennyiért a szövetkezet elvégezteti a munkát) a katasztrófavédelmi jegyzőkönyvek, határozatok, felülvizsgálati jelentések ismerete alapján készültek. Ezekben a jegyzőkönyvekben utalás történik karbantartási hiányosságokra, mégis kinek a feladata ez? - teszi fel a kérdést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!