Hírek

2013.09.05. 12:55

Csatarepülő roncsaira bukkantak Seregélyesnél

Egy második világháborús IL-2-es szovjet csatarepülőgépet találtak korábban és emeltek ki csütörtökön Seregélyes közelében.

Tihanyi Tamás

A hétfőn megkezdett feltárás során  több mint kétszáz emberi csont került elő, de csak később tudják megállapítani,  egy vagy két személy földi maradványaira leltek-e. (Az IL-2-esben a pilóta mögött, annak háttal egy lövész ült.) A gépmaradványokon találtak olyan motorszám-töredéket is, amely alkalmas lehet a repülőgép pontos azonosítására.

Az emberi maradványok miatt a Honvédelmi Minisztérium  értesítette az orosz felet. A csatarepülőgép maradványainak kis százaléka került elő, a több száz darab között azonban dugattyúhajtókarok, övcsatok, hevederek, kapcsolók, páncélüvegdarabok is akadnak. Három bombát, negyvennél több gépágyúlőszert és öt kilogramm kisebb űrméretű lövedéket szállítottak el a tűzszerészek a helyszínről. A legérdekesebb lelet egy térképtartó táska darabja, amelyre a térkép papírja rátapadt, s így kivehető rajta cirill betűkkel Martonvásár, Baracska és Adony  neve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!