Hírek

2013.08.16. 07:00

Rendkívüli közgyűlés Székesfehérváron

Cser-Palkovics András több napirendi pontot is kiemelt, ami indokolja a rendkívüli közgyűlés összehívását.

Házi Péter

10 óra

Hová tűntek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek Fehérvár kertvárosi részeiből? - tette fel  a kérdést Mező Balázs (Jobbik), aki szerint a város összképét rontja, hogy minden kuka mellett ott fityeg egy nylon zsák. Szigli István emlékeztette képviselőtársát, hogy egy évvel ezelőtt úgy döntött a testület, hogy a házhoz menő gyűjtést alakítják ki. Ő maga személy szerint örül, hogy megszűntek a szigetek, amelyek mellett gyakran nagy szeméthalmaz alakult ki. A tömbházas övezeteknél viszont továbbra is szükség van a gyűjtőszigetekre jobb megoldás lehetősége híján.

A közgyűlés állásfoglalást hozott a távhőszolgáltatás hatósági árának meghatározása érekében. Mivel a Magyar Energia Hivatal (MEH) dönt minden évben a helyi távfűtés áráról, a városnak így csak ajánlási joga van. A közgyűlés szerint az ármegállapítás során szükséges figyelembe venni azt, hogy az 51/2011.(IX.30.) NFM rendelet alapján állami támogatás nélkül a hő díj bevétel önmagában nem képes fedezni a költségeket és a kötelezően megfizetendő teljesítmény díjat.

A hő ár- és támogatás mértékének megállapítás során szükséges figyelembe venni a távhőszolgáltatás biztosításához szükséges, a szolgáltatónál rendelkezésre álló feltételrendszert, a termelő és a szolgáltató kapcsolatát, a távhőszolgáltató kiszolgáltatottságát a termelőnek, a tervezett további rezsicsökkentés miatti bevételkiesést, a távhőrendszer állapotát és a kintlévőségek finanszírozásának szükségességét. Ezen kívül azt is figyelembe kell vennie a MEH-nek, hogy a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. - mely társaságtól a szolgáltató az értékesített hőmennyiség 95%-át vásárolja - felszámolási eljárás alatt áll, amely eljárásnak még nem ismert a végkimenetele.

A közgyűlés zárt üléssel folytatódott, majd tíz óra tájban véget is ért.

 

9 óra

A reggel fél kilenckor kezdődött közgyűlés legelején Márton Roland nehezményezte, hogy volt, aki csak szerdai napon kapta meg az anyagokat, ez csökkenti az ellenzéki képviselők jogait. Ezért a rendkívüli közgyűlés összehívásának okait kérdezte a polgármestertől. Cser-Palkovics András szerint több napirend indokolja a mai közgyűlést, például az adósságkonszolidáció kérdése.

Az Iszkai Kőrösi úti telkek tulajdonosai lehetőséget kapnak, hogy egy részük, bizonyos feltételek mellett akár már szeptemberben megkezdhetik az építkezést. Ezért is fontos a rendkívüli közgyűlés. Mező Balázs napirend előtti felszólalásában arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy Wladislaw Chicalewsky, Fehérvár díszpolgára Krakkóban egy sajnálatos autóbalesetben elhunyt, ám a legutóbbi közgyűlésen elmaradt az emlékezés, kérte, egy perces néma főhajtással adózzanak. A polgármester kiegészítése alapján a képviselők a főhajtással az ugyancsak nemrég meghalt Tóth Lászlóra, a Szabadművelődés Háza egykori igazgatójára is emlékeztek.

Az Iszkai úti zártkertek bevonása, mint a polgármester kiemelte, több mint ezer ingatlant érint. Márton Roland hozzászólásában kiemelte, fontos lenne, hogy sok építési telek álljon rendelkezésre. Akár a város is kialakíthatna belterületbe vonásra alkalmas telkeket. A területek tulajdonosait keresse meg a város egy ajánlattal, ez a város hosszú távú érdeke. Az ország egyik legdrágább telkei voltak Fehérváron, hogy az építkezési kedv meginduljon, ebben a városnak kell segítenie. A polgármester szerint jelenleg is zajlanak ilyen egyeztetések, illetve a várost többen megkeresték értékesítési szándékkal. A város ebben partner kíván lenni, hogy új munkaerő jöjjön vagy fiataloknak segítsen otthont alapítani.

Szigli István
, a körzet önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a Kőrösi út egyik fele belterület volt, a másik fele zártkert, az Iszkaszentgyörgyi út melletti részekből a régi Meggyes terület belterületbe vonása várható, de ehhez még az ott lakóknak is van tennivalója az út kialakításával kapcsolatban. Ha egy-egy tömb lakói összefognak, a város segítsen ebben. Többszázan laknak itt életvitelszerűen, a közvilágítás esetében az Iszkaszentgyörgyi úton kell valamit tenni, mert nincs elfogadható világítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!