Hírek

2013.08.16. 15:06

Művésztelepen fő a jó vaddisznópörkölt

Kerámiás alkotók vették birtokba néhány napra a kastélykertben lévő úgynevezett Kútházat. A hét alkotó a hagyományos Móri Művésztelepen egyénileg dolgozott, de mindannyian hozzátettek a közösen kialakított hangulathoz.

Kocsis Noémi

Az első, ami a Móri Művésztelep látogatóknak hirdetett nyílt napján elsőre megfogja az embert, az nem az üdvözlésre rögtön elősompolygó óriási és nagyon nyugodt kutya, Fürge, még csak nem is a kemence, a mázatlan és mázas anyagok illata, hanem a kertből előgomolygó aromák.

Móder Barna több éve a művésztelep stabil alkotója (Fotó: Tósoki Attila)

Az előtérben egy Miklós János-mű, a háttérben pedig Revák Katalin dolgozik saját munkáján Fotó: Tósoki Attila)

- Éppen a vaddisznópörköltre értetek ide - mondja az alkotó, mármint a pörkölt alkotója, Miklósné Éva, aki már tálalja is a fehérvári piacon vett húsból, finoman füstöltre, elmesélhetetlenül zamatosra elkészített étket. A zöld paradicsomokkal és fűszerekkel dzsungelesedő kertben tálalnak, együtt esznek az alkotók a betoppanó vendégekkel, mert valahogy pont mostanra időzítette látogatását a sajtó és néhány barát is, rejtélyes módon.

Kováts Judit keramikus tükröződik a műhely hátterében (Fotó: Tósoki Attila)

Nagy Benedek, mint vendég (b) és Szarka Tamás a Kútház kertjében (Fotó: Tósoki Attila)

Az idén Máder Barna, Németh László, Nagy Edit, Miklós János, Szabó Tamás, Szarka Tamás és Revák Katalin dolgozhatott a Kútház főnökasszonya, Kováts Judit mellett. A lassan elkészülő munkák még nyersen pihentek a hosszú asztalokon, éppen másnapra tervezték, hogy felfűtik a két kemencét és kezdődhet az égetés. Érdekes tény, hogy az idén megoszlottak a művészeti ágak a két szomszédvár, Székesfehérvár és Mór nyári művésztelepein: míg az elsőnek a síkművészeteket művelők, grafikusok, festők jutottak, addig az idei nyáron Móron a három dimenzióé a főszerep. Ahogy hazamentek ugyanis cikkünk szereplői, máris megtelepedtek a bronzszobrász-művésztelep alkotói. Ők már nem csak a megyei művésztársaságból, de az országból messzebbről is érkeztek ide dolgozni.

Ezek az alkotások már régebben készültek, de gazdagítják a hangulatot (Fotó: Tósoki Attila)

Nagy Edit keramikus hároméves kisfia, Leó szorgalmasan követte a felnőttek példáját (Fotó: Tósoki Attila)

A fiatal Móder Barna már hatodik éve jár Mórra, mondhatjuk, hogy a csendes, de amúgy társaságkedvelő, vidám fiatalember nélkül meg sem nyílik a Móri Művésztelep. Barna évek óta a fővárosban él, s ahogy idei készülő munkáit nézzük, egyelőre uralkodik a régebbről, a fehérvári kiállításokról is megismert térrácsos gondolatmenet.

- Most már úgy érzem, ezek a témák lecsengenek bennem, bár otthon még vár egy hasonló munka befejezése, amelyhez még korábban nyertem az NKA-tól (Nemzeti Kulturális Alap - a szerk.) támogatást - mondja a fiatal alkotó.

A fesztelenül baráti hangulatot fűszerezik a kutyák és Nagy Edit kis háromévese, Leó, aki magától értetődően gyurmáz, mintáz, hengerel és galacsinoz az agyagból. Nem kétséges, hogy a jövendő Móri Művésztelepén ki munkálkodik majd...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!