Hírek

2013.08.10. 20:00

Közönségből közösséget gyúrnak a gyúrói bálafesztiválon

Verset írtak megadott szavakból, aztán el is dalolták, bálát gurítottak és tragacsot is toltak az ötödik gyúrói bálafesztiválon.

Hajnal Csilla

Fúj a szél rendesen, de legalább nincs tikkasztó hőség, talán ez a szerencsésebb változat ahhoz, hogy igazán jó hangulatú legyen a bálafesztivál, amelyet az idén már ötödszörre rendeznek meg a faluban.

A színes pólóba öltözött csapatok éppen a bálagurításra készülődnek, ami nem is lesz olyan egyszerű, hiszen szlalomozni is kell az embernél magasabb, rendes méretű gurigával. Még jó, hogy csak az egyik irányba... Vezényszóra nekirugaszkodnak a csapatok, aztán hajrá! Mindenki sikerrel veszi az akadályt, bár az egyik bála erősen inog az egyik kanyarban, de azért csak talpon marad.

A tragacs tetején Czubok Éva, aki minden fesztiválon jelen volt eddig. Aki pedig a tragacsot tolja: Sánta Attila (Fotó: Koppán Viktor)

- Évek óta mindig jól sikerül ez a programunk - mondja Fehér Edit, az egyik szervező, akitől megtudom: a csapatépítés a legfontosabb célja a bálafesztiválnak. - Vannak, akik szinte minden évben itt voltak, csak mindig más társakkal vágnak neki a feladatoknak, amelyek között nem csak a fizikai erőt próbáló, de a szellemet megmozgatók is szerepelnek.

Az idén az egyik ilyen például a csapatok rímfaragó képességét teszi próbára: olyan verset kell írni, amelybe bele kell foglalni a nyolc megadott szót, s aztán még el is kell dalolni a művet. Tavaly gabona felismerés is volt a feladatok között, szóval széleskörű tudás kell ahhoz, hogy valaki nyerjen, s bár nem ez a cél, győztes azért hirdetnek, hogy a vándorkupa megtalálja a  gazdáját.

Idén három olyan csapat van jelen a focipályán, akik évek óta visszatérnek, hogy egy jót bulizzanak együtt. A sötét zöldben versenyző Szeder Cyber nevű csapatban Czubok Éva a kezdetektől itt van minden fesztiválon - mindig változó társakkal.

- Az első alkalommal a Szívtiprókkal mi voltunk az első - mondja büszkén Éva, és már szalad is vissza a csapathoz, hogy felpattanjon a tragacsra rakott bála tetejére nehezéknek: most ezzel kell a bálák a pályán álló bálák között szlalomozni.

- Az önkormányzat jelmondata óta a következő: Közönségből közösséget - ezt célt szolgálja a bálafesztivál is - mondja Fehér Edit, aki azt mondja: az önkormányzat és a civilek, a helyi felekezetek között nagyon jó az együttműködés, a falunapot is közösen szervezték és a közelgő ünnepre is így készülnek. Bizonyítandó, hogy mennyire fontos Gyúrón a közösségépítés, Edit a pálya közepére mutat: kezében a pontozólapokkal ott áll a polgármester. Tóth Béla főbíróként irányítja a versenyt, amelynek végén egyébként minden résztvevőnek jár a frissen sült kemencés lángos, no meg mellé egy kellemes beszélgetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!