Hírek

2013.08.04. 16:39

Kiállítással és aukcióval zárult a Fülei Művésztelep

Füle - Az alapítvány második alkalommal rendezte meg művésztelepét a Fejér megyei kistelepülés katolikus parókiáján. A tíznapos nyári tábor szombaton kiállítással és aukcióval zárult.

V. Varga József

- Látom, már licitálsz - mutatott az árverés vezetője, Winkler Nóra az első sorban ülő 11 éves Sinkó Krisztiánra. A leendő hatodik osztályos fülei fiú bátran jelzett mindahányszor, persze azért lopva hátra-hátrapillantott édesanyjára.

- Most miért? - szólt nevetve Szilágyi János újságíró, rádiós, amikor oldalról emelték a tétet.

Sára csak azt sajnálta, hogy nagymamája elszalasztotta az általa kiválasztott freskó-vázlatot. Béla is megjelent az aukción: a szelíd, fekete kutyus számos alkotás alanyaként szerepelt.

 

Winkler Nóra bájos karmesterként, pörgően, jó hangulatban vezényelte le az aukció aktuális akcióját (Fotó: V. Varga József)

A második Fülei Művésztelep kiállítását Herczeg László festőművész nyitotta meg szombaton délután a művelődési házban. Megtudtuk tőle, hogy Tolvaly Ernő festőművész először 2003-ban rendezett pécsi hallgatóinak alkotótábort a kistelepülésen. Az általa megkezdett munkát a hagyatékát gondozó Monogram Alapítvány folytatja.

A múlt év nyarán nemcsak a művészképzésben elengedhetetlen alkotótábori hagyományt elevenítették fel - fejtette ki az alapító lánya, Tolvaly Orsolya -, hanem a két megkerülhetetlen hazai műhely összekapcsolása céljából először hívták közös művésztelepre a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóit.

Az alapítvány, felvállalt missziójához hűen, az idén második alkalommal látott vendégül pécsi és budapesti képzőművészeti hallgatókat tíz napon át a katolikus parókián. A tábor központi gondolata a csönd volt, lett légyen az bármi is. Az ifjak alkotó munkája körül mestereik bábáskodtak: Ádám Zoltán, Bukta Imre, Gerendy Jenő, Hegyi Csaba, Herczeg László, Lengyel András és Losonczy István.

- A nyerő licit most jobbra hátul a teremben - jelezte az árverésvezető, majd bájos karmesterként, pörgően, jó hangulatban vezényelte le az aukció aktuális akcióját. - Először, másodszor - vonta föl a szemöldökét. - Senki többet, harmadszor! - ütötte le aztán a tételt fából faragott, pecsétnyomóra hajazó „kis kalapácsával” az asztalon.

Winkler Nóra újságírónak rengeteg élete van. Az utóbbi években televíziós, rádiós műsorvezetőként, művészeti magazin lapigazgatójaként, tárlatvezetések, színházi beszélgetések, díjátadók moderátoraként, fontos árverések vezetőjeként ismerhettük meg.

- Leginkább szenvedélyes művészetélvező vagyok - árulta el lapunk kérdésére.

Az ötvenöt tétel összesen 340 ezer forintért kelt el, a jótékonysági aukción befolyó összeget a Fülemüle Óvoda és a Monogram Alapítvány javára ajánlották fel. A licitek 500 forintról indultak, a legmagasabb leütött összeg szombaton 32 ezer forint volt. Megtudtuk: a csoportos kiállítás Budapesten és Pécsett is látható lesz majd az ősszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!