Hírek

2013.08.12. 19:56

Hazatér a Szent Jobb - szerdán látható lesz

Székesfehérvár - Szent István kéz és fej ereklyéje együtt lesz jelen a szerdai fehérvári körmeneten és szentmisén.

Tribolt Lajos

A török hódoltság óta nem tartottak főpapi misét Szent István sírja fölött - hangzott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, ahol a Szent Jobb szerdai székesfehérvári fogadásáról volt szó. A fővárosi Szent István bazilika kápolnájában őrzött ereklye utoljára 1988-ban, 25 éve járt a városban.

Spányi Antal megyés püspök emlékeztetett rá, hogy 975 éve augusztus 15-én Fehérváron halt meg István. Előző napon átment a templomába és imádkozva búcsúzott, majd Szűz Mária oltáránál Mária kegyelmébe ajánlotta a koronát és az országot. Így lett az ország elsőként Mária országa.

A Szent Jobb 25 éve volt utoljára Fehérváron

László király uralkodása alatt avatták szentté Istvánt. Amikor a sírját felnyitották, a jobbját épségben találták meg. Az egyházmegye őrzi a nagy király fejereklyéjét, amelyet Mária Terézia adományozott a püspökség létrehozásakor. Most szerdán a két ereklye egy helyen lesz.

- Próbálunk belőlük erőt meríteni, töltekezni - mondta Spányi Antal.

Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a püspökségnek, amiért támogatta az emlékév programjait. Kifejtette, hogy az ereklye ideérkezése egész napos lelki feltöltődést tesz lehetővé a nemzet történelmi fővárosában, Fehérváron.

Szerdán a Szent Jobbal 9.50-kor indul körmenet a püspöki palota elől a bazilikába. Ott mindenki tiszteleghet az ereklye előtt. Délután öt órakor indul a körmenet a két ereklyével a Nemzeti Emlékhelyig, ahol szentmisét tart Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek, jelen lesz az apostoli nuncius és a püspöki konferencia több tagja. Hazánkat ismét Szűz Mária kegyelmébe ajánlják. A mise után a körmenet visszatér a bazilikához.

Az ünnepségekre kiépített lelátok sok ember befogadására alkalmasak, ezért nem csak Székesfehérvárról várnak híveket a jelentős eseményre.

A Nemzeti Emlékhelyen kedden 10 órakor nyílik Az 1938-ban kialakított székesfehérvári Romkert című kiállítás. A Szent István Király Múzeum egy szabadtéri kiállítás keretében mutatja be a Lux Géza építész tervei szerint készült Romkert építésének történetét. A tárlatot  a polgármester nyitja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!