Hírek

2013.08.06. 11:43

Haltörvény - Korlátozták a természetes vízi halászatot, előny a horgászoknál

Gárdony – Az országgyűlési képviselők nemrégiben nagy többséggel fogadták el a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt.

Tihanyi Tamás

Fontos cél a hazai vizeink halállományának fejlesztése és védelme: így gondolja ezt a 340 ezer (!) magyarországi horgász többsége. A törvény előírásai szerint a természetes vizeket a jövőben meghatározóan horgászattal lehet hasznosítani és az állam szándéka az, hogy a vizeket horgászkezelésbe adja. A horgászat mint ágazat, gazdasági tevékenysége jelenleg harmincszorosa a természetes vízi halászatnak és fejlődése komoly szerepet játszhat a vidékfejlesztésben. A 140 ezer hektár horgászható vízterületből ma csak 31 ezer hektárt kezelnek horgászszervezetek.

– Nagyon fontos kiemelni a törvénnyel kapcsolatban, hogy korlátozza a természetes vízi halászatot – mondta lapunknak Nagy Attila sporthorgász világbajnok, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöke. – Hozzá kell tennem, hogy a helyén kell kezelni a dolgokat, nem elég csak az egyik oldalát nézni a problémának. Azt szoktam mondani, szélsőségmentesen kell gondolkodni. Mindenképpen örvendetes, hogy megszűnik a természetes vízi halászat, amely sok horgászt zavart, mert kizsákmányoló jellegű volt. Nagyon sok halat vettek ki a vízből és nagyon kevés került oda vissza. De hangsúlyozom, a halászatnak mindig meglesz a maga szerepe, mert a természetes vizekben halászat nélkül nem lehet megoldani egyes halfajok kezelését. Például a törpeharcsa-állomány felerősödését nem lehet horgászati, hanem csak halászati eszközökkel megakadályozni. De mondhatom a busát is példának, amely minden természetes vizünkben jelen van, de már tudjuk, hogy inkább káros, mint hasznos.

Nagy Attila elmondta, Pátkán jelenleg is csapdázzák a törpeharcsát, és sajnos most már a Balatonban, annak elsősorban a nyugati medencéjében is szép számmal fognak belőle, ami riasztó jel. Ha a törpeharcsa elszaporodik a Balatonban, akkor nagyon nagy bajok következhetnek.

– Óvatos vagyok, és azt mondom, hogy horgász és halász képes békében meglenni egymás mellett. Egyébként a Velencei-tó szempontjából a törvény nagy változásokat nem hoz, elsősorban a víz kezelője képes javítani, vagy rontani a helyzeten.

A szakember arról is beszélt, hogy a Velencei-tó csodálatos természeti adottságai révén hatalmasak a horgászturizmusban rejlő lehetőségek, amelyek okos kihasználása  fellendülés adhat az egész  térségnek. A távolról érkező horgász ugyanis sok pénzt elkölt szenvedélyének rabjaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!