Hírek

2013.08.21. 17:48

Közösségi szolgálat - már erre is figyelni kell

Fejér megye - Még most is kevesen tudják, hogy 2016 január elseje után az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása lesz.

Klecska Ernő

Az új nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján 2012. szeptember 1-jétől kötelező feladata az oktatási intézményeknek, amelyet más szervezetekkel közösen is végezhetnek.

Az EMMI rendelet 45. pontja alapján A középiskolában a közösségi szolgálattal kapcsolatos rendelkezések címen egyértelművé teszi, hogy a közösségi szolgálat megszervezése az iskola feladata, és ezt együttműködési megállapodás útján szervezi meg a fogadó intézményekkel, ezért közvetlenül diákok csak akkor kereshetnek fel egy fogadó intézményt, ha már az adott iskola az adott fogadó intézménnyel együttműködési megállapodás keretében rögzítette a végzendő tevékenységek típusait és feltételeit.

Tömösy Imre az első szülők egyikeként érdeklődött, Berdő Erika Gabriella tanácsokat adott (Fotó: Klecska Ernő)

Az iskolai közösségi szolgálat nem fedi le teljes egészében az önkéntes tevékenység fogalmát, attól elsősorban pedagógiai céljai (felkészítés, feldolgozás) miatt különbözik, miként ezt az elnevezése is mutatja. Az iskolai közösségi szolgálat nem tartozik a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény hatálya alá. Ebből az is következik, hogy a közösségi szolgálatra tanulókat fogadni kívánó szervezeteknek nem kell regisztrálniuk magukat az önkénteseket fogadó intézmények adatbázisába.

A Közösség Szolgálat Portált fenntartó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet oldalának célja, hogy az iskolákban közösségi szolgálatra jelentkező diákok a fogadó intézmények segítségével, a kijelölt pedagógus közvetítésével teljesíteni tudják a törvényben előírt 50 óra közösségi szolgálatot - tájékoztatott Berdó Erika Gabriella, Fejér Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!