Hírek

2013.08.22. 14:05

Az adóhivatal szedi be a szemétdíjat

Fejér megye - Január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe került a hulladékgazdálkodási díjtartozások beszedése.

Klecska Ernő

Fejér megyében a szolgáltatók folyamatosan juttatják el megkereséseiket az adóhivatalhoz, kérve a tartozások behajtását. Az év első felében az átadott hátralékosok száma elérte az ezres nagyságrendet. Fontos tudni, hogy a végrehajtási eljárást megelőzően a szolgáltató minden esetben fizetési felszólítást küld az ügyfélnek, melynek eredménytelensége után kérhető a tartozás adók módjára történő behajtása.

Ha az adózó adófolyószámláján túlfizetés található, vagy adó-visszaigénylésre jogosult (például személyi-jövedelemadó-bevallás alapján), a NAV a tartozás erejéig a túlfizetés vagy visszaigénylés összegét visszatartja. Az adóhivatal a tartozás beszedése érdekében elsősorban jövedelem-letiltást (munkabér- és nyugdíjletiltás) kezdeményez, melynek következtében a munkáltató, illetve nyugdíjfolyósító a nettó jövedelem 33 százalékának levonására köteles - tájékoztatott a NAV megyei adóigazgatósága.

A NAV a végrehajtási eljárás során hatósági átutalási megbízást (inkasszó) adhat ki, nyilvántartás vagy helyszíni eljárás alapján ingó, illetve ingatlan vagyontárgyat foglalhat. Különösen fontos szempont, hogy a köztartozással érintett adózót terheli a végrehajtási eljárás költsége is, ami jelentősen növelheti a tartozás összegét.

Az érintettek fizetési nehézségük esetén a szolgáltatótól kérhetnek fizetési kedvezményt, melynek elbírálásáig a NAV a végrehajtási eljárást szünetelteti.

Fontos, hogy a végrehajtási eljárás elkerülése érdekében mindenki időben rendezze a tartozását! - figyelmeztetnek végül az adóhivatal szakértői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!