Hírek

2013.08.15. 21:02

A Napba Öltözött Asszonyt köszöntötték

Sokan érkeztek csütörtök este a bazilikába, Nagyboldogasszony ünnepére. Szent István ezen a napon ajánlotta az országot Szűz Mária oltalmába.

Házi Péter

Augusztus 15-e Szűz Mária mennybemenetelének ünnepe. Magyarországon ez azért is különösen fontos katolikus ünnep, mert Szent István ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Nagyboldogasszony oltalmába. Az ünnepi szentmisén, amelyet Spányi Antal megyés püspök celebrált, igen sokan vettek részt. A megyés püspök Prohászka Ottokár gondolatait idézte az ünnep alkalmából.

Spányi Antal megyés püspök a misén Prohászka Ottokár szavait idézte a szépszámú híveknek (Fotó: Koppán Viktor)

A Napba öltözött Asszony, azaz Szűz Mária mennybemenetelének ünnepén Spányi Antal megyés püspök arról is beszélt, Székesfehérváron több okunk is van ilyenkor ünnepelni. Nemcsak azért, mert keresztények vagyunk, hanem mert magyarok, Szent István itt ajánlotta föl az országot, a Mennybe fölvett Mária lett védőszentje egyházmegyénknek.

Magyarországon Szent István király parancsolata tette ünneppé augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját. Szent királyunk erre a napra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénykezést. Élete vége felé, betegen, ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, majd 1038-ban ő maga is ezen a napon halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!