Hírek

2013.07.03. 16:02

Természetjáró diákok vetélkednek egymással

Megyénkben rendezték meg a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozóját.

Sebestyén Lilla

Székesfehérvárra látogatott a TEGYOT hosszabb nevén a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója. A tájékozódás fiatal mesterei, idén Velencén táboroznak, de szerdán Fehérvár belvárosát is bebarangolták, egy városismereti verseny keretében, a Szent István Emlékév jegyében.

- A civil összefogásnak hála a gyerekek egész héten változatos programokon vehetnek részt - mondja el Csorvási Róbert a találkozó ifjúsági felelőse - Megérkezésükkor, egy közel öt kilométeres éjszakai tájékozódási túrával kezdtük a tábort, hogy a fiatalok kellőképpen ráhangolódjanak a hétre.

Robitól megtudom, egész találkozó alatt csapatok versenyeznek egymással, a tábor végén kiosztott díjakért és nem mellékesen a győzelemért.

- Általános és középiskolás, négy-öt fős csapatok vetélkednek egymással elméletben és gyakorlatban egyaránt. Elég sűrű a program: tájékozódási és kerékpár túrák, előadások, városismereti verseny - sorolja Róbert.

És ha ez még nem lenne elég, a szervező elárulja: a záró napon egy huszonöt és tizenhét kilóméteres teljesítmény túra, majd egy fergeteges buli várja a csapatokat.

Tóth Péter, Tóth Zsuzsanna, Gáti Szabolcs és Gáti Mara a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóba is ellátogattak a többi táborozóval (Fotó: Gregority Antal)

A TEGYOT-on rengeteg a visszajáró táborozó, hiszen már huszonnegyedik alkalommal rendezik meg, de új arcokból is akad bőven.

Tóth Zsuzsanna, a Teleki Blanka Gimnázium tanulója is először vesz részt a természetjáró találkozón.

- Tájfutó vagyok, így a tapasztalataimat itt remekül tudom alkalmazni, csak azt sajnálom, hogy nem bukkantam rá előbb erre a programra. Eddig a nappali tájékozódási verseny volt a kedvencem, de még közel sincs vége a hétnek - mondja el a fehérvári lány, aki egyik osztálytársával és testvérével van itt.

De nem csak helyi lakosok vesznek részt a találkozón. Az ország minden részéről, így például Szegedről, Budapestről és Egerről is érkeztek csapatok a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség által szervezett táborba.Molnár Ágnes Kaposvárról utazott Velencéig.

- A középiskola elkezdése óta szinte minden hétvégén megyek túrázni - meséli a tizenegyedikes lány, aki most már versenyszerűen koptatja az utakat. A táborra való felkészüléstől, azonban neki is ki kellett vennie a részét.

- A találkozó előtt egy héttel minden nap bementünk az iskolába a csapattársaimmal és tanultunk, a legtöbbet természetesen Fejér megyéről.

Ágnes boldogan mesélte , mennyire tetszik neki Székesfehérvár, és hogy meglepődve tapasztalta, mennyire kedvesek és tájékozottak az itt élő emberek.

- A városismereti verseny során lehetett segítséget kérni a helyiektől, és mi gyakorta meg is tettük. Meglepő volt, hogy nem találtunk olyan embert, aki nem tudott volna segíteni nekünk - mondta el Ágnes, aki biztosított: nem először és nem utoljára vett részt a TEGYOT-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!