Hírek

2013.07.03. 13:43

Szívességi szolgáltatás: Ha egyedül nem megy...

Segíts, mert nem bírom egyedül! - szólt egy szép napon Vajda Zsuzsa, ha nem is kétségbeesett, de reménykedő kérése. Szavai meghallgatásra találtak - a szívességi szolgáltatást mintha pont neki találták volna ki.

S. Töttő Rita

Szívességi szolgáltatások - ez a neve a Széna Egyesület a Családokért egyik különleges kezdeményezésének, amelynek célja, hogy összehozza azokat, akiknek segítség kell - azokkal, akiknek van lehetőségük segíteni. Ez egy merőben új elképzelés, amelyre égető szükség van, a mai világban ugyanis alig találkoznak, beszélgetnek, törődnek egymással az emberek, a családokat pedig nem csak fizikailag, de lelkileg is falak választják el egymástól. Senki nem tudja, mi történik a másikkal a szomszédban, de kérni és felajánlani is nehezen tudunk ma már.

A Széna, a Mindenünk a Család elnevezésű kezdeményezés keretében ad lehetőséget arra, hogy ezen változtassunk. Néhány hónapja működik a program, és már most vannak élő példák arra, hogyan is kell ezt csinálni. Itt van például a sárszentmihályi Vajda Zsuzsanna, aki a két hónapos Kenéz mellett 9 éves fiát is neveli. Szép, harmonikus család az övék, nem rég költöztek családi házba, ám a tornyosuló teendők miatt egy idő után "agyelhagyásos" tüneteket produkál minden anyuka. Zsuzsanna sem kivétel, akinek otthon nem volt segítsége, ezért örült nagyon, hogy egy Széna tréningen sikerült két olyan hölgyet is találnia, akik nem csak a terhessége alatt, de szülés után is támogatják. Schneider Erzsébet és Borbély Zsuzsa az a két segítő, akik bevásároltak, takarítottak, pakoltak vagy  veteményeztek, ha kellett.

- Ha pedig ügyeket kell intéznem a városban, szívesen babázik Erzsi - teszi hozzá az anyuka. Erzsébet, a segítő persze maga is édesanya, mégpedig többszörösen is, három zenész fiú édesanyja. Toleranciája, empátiája vélhetően végtelen, nem véletlen, hogy még egy dobfelszerelést is szívesen lát a saját otthonában...

Vajda Zsuzsanna két hónapos kisfiával, Kenézzel és egyik segítőjükkel, a háromgyermekes Schneider Erzsébettel. "Ha kell, takarítunk vagy bevásárolunk az újdonsült anyukának" - mondja Erzsébet (Fotó: S. Töttő Rita)

- Emlékszem, Zsuzsi szólt, hogy segítsünk, mert nem bírja egyedül és mi mentünk - emlékezik vissza Erzsébet. Sok anyuka sóhajt most fel vélhetően, hogy de jó lenne neki is egy "harmadik kéz". s bizony a lehetőség adott. Bár...

- Eddig a legtöbb regisztráció segítségkérést jelez, kevesebb a felajánló, aki szolgáltatást nyújtana - árulja el Szili Teodóra, az egyesület munkatársa. - A legtöbben gyerekfelügyeletre vágynak, az idősebb generáció pedig bevásárlásban, cipekedésben fogadna szívesen segítséget. A néhány felajánlás, ami eddig érkezett, találkozik is az igényekkel, de van olyan is, aki korrepetálásban vagy éppen főzésben tud segíteni. A lehetőségek tárháza azonban végtelen: a kerítésfestéstől a kutyasétáltatáson át a frizuraigazításig bármiféle felajánlásra lenne igény, ez egészen biztos. Csak el kell kezdeni: segíteni és elfogadni. Így lehet újból valódi közösségeket kialakítani egy társadalmon belül, így lesz "az út lélektől lélekig" a végtelen helyett egyre kisebb...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!