Hírek

2013.07.05. 05:45

Mentőautók minden mennyiségben, kicsiben

Székesfehérvár – Néhány hete, a mentőnapon találkoztunk Németh Józseffel, aki a jeles alkalomra kivételes mentőautó gyűjteményét hozta el bemutatni. Mondhatni, nagy siker volt...

Hajnal Csilla

Talán hatéves lehetett Németh József, amikor Pécsett, ahol született, egy nap meglátott egy mentőautót. Azonnal beleszeretett. A mentőállomással szemközti buszmegállóban üldögélt órákig, várta, hogy a mentő – rohamkocsiként szolgált a Mercedes 309D típusú autó – megjelenjen a kapuban. Már akkor eldöntötte, ő biztosan nem dolgozik másutt, csakis a mentőszolgálatnál. Így is lett: ápolóként még vonult is a kisgyerekként megszeretett autóval – meséli.

Németh József kezében az apró mentőautó éppen olyan, mint a valóságban létező típus. Pont úgy szirénázik és villog is, mint az igazi (Fotók: Koppán Viktor Dávid)

A kisautókat nagyjából a szerelem fellángolásával egy időben kezdte gyűjteni: az első darabot – egy eredeti gyári Mercedest – édesapja külföldről hozta. Természetesen ma is becses darabja az igazán kivételes kollekciónak. A gyűjtemény körülbelül ezer darabból áll, de folyton gyarapszik: hat nagyobb dobozban most is jó néhány autó vár felújításra, átalakításra. Barátaitól, ismerőseitől is rendre kap újabb kisautókat – mindannyian tudják, számára ez a legnagyobb ajándék.

Sok időt tölt Németh József a makettekkel: egy-egy darab akár több évig is készülhet – mondja, az asztalán most is vagy harminc áll, hol az egyikkel, hol a másikkal foglalkozik. A makettépítés csak alapos felkészülés után kezdődhet, tervrajzokat, fotókat nézeget, hogy minden – a felirat, a lámpák, a sziréna – korhű legyen a készülő mentőn. Ebben Debrődi Gábor, az országos mentőmúzeum igazgatója nagyon sokat segít neki – mondja József, és rögtön újabb nevet említ. Kádár Balázs mentőorvosét, akinek értékes, szép gyűjteménye van, és akitől ő szintén sok információt kap a saját munkájához.

A kivételes gyűjtemény nagyjából ezer kisautóból áll, a Magyarországon használt típusok mellett sok távoli ország mentőinek kicsinyített másai is megtalálhatók benne

Kádár doktor ötlete volt az a kiállítás is, amely tavaly volt látható a mentőmúzeumban, javarészt a kettejük makettjeiből állt össze – sokak örömére. Aki ott járt, megcsodálhatta például azt a különleges lovaskocsit, mely 1896-ba viszi vissza a mentők történetében kalandozó érdeklődőt: az amerikai tetőszerkezettel, zsaluzott ajtókkal, csapágyazott kerekekkel felszerelt kocsi elé befogott lovakon a lószerszám is abszolút precíz, az egyedileg készített lámpa három darabból áll. Ahogyan azt valamikor a való életben is gyártották. Mert makettezni csak így szabad: lélekben gyereknek megmaradva, de azért nagyon is komolyan – vallja Németh József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!