Hírek

2013.07.25. 19:08

Meggyes, szilvás a völgyben

Pátka – Kimagaslóan jó volt a meggytermés az idei esztendőben a településen elterülő húsz hektárnyi gyümölcsösben.

Miskei Anita

A termés 80-85 százalékát feldolgozták, közel 15 százalékát pedig „szedd magad” akcióban családoknak értékesítették.

– 1999-ben, 2000-ben kezdtünk el Pátkán ebben a gyümölcsösben dolgozni. Akkoriban 20 hektárnyi területet osztottunk fel, s azon meggy, őszibarack és szilva terem évek óta – mesélte Gyimothi Sándor, gazdasági vezető. Hangsúlyozta, évről évre gazdagabb a termés, ami annak is köszönhető, hogy a völgyben, ahol a gyümölcsös elterül, évek óta nem okozott gondot sem a fagy, sem a jég – 6-6,5 hektáron kétfajta, érdi bőtermő és újfehértói fürtös – meggy terem.

- S az idei valóban bőséges termésnek mondható, hiszen összességében 44 tonna meggyünk termett, melyből 5-6 tonnányit szedtek le az egyéni vásárlók, a többit belföldi ipari feldolgozásra értékesítettük. Egyelőre külföld irányába nem nyitottunk – mondta a gazdasági vezető, aki hozzátette, nem csak a megyéből, de Budapestről is érkeznek családok, ismét divat lett a „szedd magad”.

Sziládyné Füri Annamária bárkinek segít a gyümölcsösben, felügyeli az egyéni vásárlókat (Fotó: Miskei Anita)

– Apa, anya, gyerekek és még a kutyus is megérkezik a gyümölcsszedésre. Amíg a család idősebb tagjai szedik az édes finomságot, addig a gyerekek játszanak. Van, aki csupán frissen szedett gyümölcsre vágyik, mások azonban pálinkafőzésre gyűjtik, főként a szilvát. Amióta otthon is főzhető pálinka, jelentősen nőtt azok száma, akik a gyümölcsöt ezért keresik. Persze a barackot, melynek most kezdődik a szezonja, lekvár befőzésére is viszik. Utóbbiból egyébként sárga- és fehérhúsút találni nálunk, 3-3,5 hektáron. A fehérhúsú barackot kevesebben keresik, de összességében így is 3-4 tonnányit szednek le a vásárlók a szezonban. Sajnos a fák öregedőben vannak, emiatt hamarosan meggyes kerül a helyükbe. A zamatos, sárga húsú barack egyébként nagyon keresett, divatosabb gyümölcs lett az utóbbi években – osztotta meg tapasztalatait a szakember, aki indulás óta a gyümölcsös fejlesztésért dolgozik.

Elmondta, további tíz hektáron 5-6 féle szilva található meg itt Pátkán, melynek 80 százaléka besztercei szilva. – Egyedülálló a szilvásunk, hiszen országszerte sehol nincs ilyen egybefüggő területen besztercei szilva. Pedig a gyümölcs nagyon jó fajta, a legkiválóbb alapanyag akár lekvárhoz, akár pálinkához. Azonban hajlamos a betegségekre, emiatt kevesen „bajlódnak” vele. Egyébként a szilvatermés egészét egyéni vásárlóknak értékesítjük, olyan alacsony a piaci felvásárlási ára, hogy a gépi rázás, szedés nem éri meg számunkra. Ugyanakkor idén  elképesztő mennyiségű a termés, emiatt elképzelhető, hogy lekvárkészítő üzemekkel vesszük fel a munkakapcsolatot. A hullott szilvát persze elkapkodják pálinkafőzéshez – emelte ki ismét Gyimothi Sándor.

A gazdasági vezető megjegyezte, a gyümölcsösben sokat dolgoznak, ennek eredménye, hogy folyamatosan javul az értékesítés. Az árak azonban mindig függnek a termésátlagtól, s az időjárástól, még a környező országok időjárásától is. Azok nyomottak, de a fejlesztésekkel előbbre juthatnak a gazdák. Gyimothi Sándor hangsúlyozta, a terület jó fekvését kihasználva éppen bővítést terveznek: idén további 3,5 hektárt vonnak be, ahol intenzív műveléssel extra méretű magyar cseresznyefajtákat termesztenek. A munkálatokat már tavasszal elkezdték, s ősszel folytatják. Emellett a kiöregedő barackos helyébe meggyet ültetnek, sőt, további 16,5 hektáros szántót szeretnének meggyessé varázsolni – szólt kicsit a távolabbi terveikről a gazdasági vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!