Hírek

2013.07.24. 14:04

Már a Balaton-felvidéki borvidék kapuja Sümeg

Sümeg – Az utóbbi pár évtizedben a település ismét elfoglalta méltó helyét a bortermő területek sorában.

Varga Ibolya

Az előző hétvégén két nagyon rangos programot is szerveztek, s most hétvégén tartják a Szent Jakab-napokat, mely a borászok és a vadászok ünnepe. A város északi bejáratánál, a Csabrendek és Zalagyömörő felőli utat összekötő körforgalomnál avatták a Balatonfelvidéki borvidék kapuja jelölőhelyet, mely egy fából készült, hatalmas présben testesül meg.

Hunyady Szabolcs, Egly Márk és Rátosi Ferenc avatta a kaput (Fotó: Tisler Anna)

Az ünnepélyes átadáson Rátosi Ferenc polgármester reményét fejezte ki, hogy az arra járók figyelmét felkelti a prés, és sokan betérnek a városba, hogy megkóstolják a kiváló minőségű sümegi bort. A szőlőprés melletti területre szőlőt ültettek, és felvetődött az ötlet, hogy rózsát vagy levendulát is telepítenek a területre. A város polgármestere, Hunyady Szabolcs, a sümegi Pannon Császári és Királyi Borlovagrend nagymestere, valamint Egly Márk borász szakmérnök avatta fel a nemzeti színű szalag átvágásával a jelölőhelyet.

A prés 1834-ben készült, Zala megyéből szállították Sümegre. Az avatás után az országban működő borlovagrendek tagjai által készített fotókból nyílt vándorkiállítás a püspöki palota emeleti folyosóján a nemrég felújított szárnyban. A tavalyi és tavalyelőtti fotópályázat anyagából válogatták a felvételeket, melyekkel a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplik. A megnyitón Rátosi Ferenc örömét fejezte ki amiatt, hogy a bor és a kultúra a Ranolder János által építtetett gyönyörű palotában találkozik. Jó látni, hogy ismét szépül ez a csodálatos műemlék. A fotókiállítás július 28-ig látogatható a palotában.

Szent Jakab-napok ezen a hétvégén

A Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület szombaton és vasárnap tartja a Szent Jakab-napokat. Július 27-én 10 órától több kiállítás látogatható a püspöki palotában, majd a palota hátsó udvarában borászok és sajtosok kínálják a portékáikat. Lesz borverseny, főzőverseny és koncerteket is szerveznek. A vasárnapi program csúcspontja a 16 órakor kezdődő jelmezes felvonulás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!