Hírek

2013.07.09. 22:00

Egyszerű, de fontos részletek az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán

Fejér - A nyári Balaton parti szezon közeledtével érdemes néhány mondatban foglalkozni az egyszerűsített foglalkoztatással.

Klecska Ernő

A mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén fontos tudni, hogy a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladhatja meg a 120 napot, melynek minden napjára 500 forint közterhet kell fizetni.

Az alkalmi munkánál lényeges, hogy a foglalkoztatás ideje legfeljebb öt egymást követő naptári napig, egy hónapon belül legfeljebb tizenöt napig, egy éven belül ugyanannál a munkáltatónál legfeljebb kilencven napig létesített határozott időre szóló munkaviszony lehet. Alkalmazottanként, az alkalmazás minden napjára ezer forint a közteher.

Célszerű tudni, hogy az alkalmi munkára irányuló egyszerűsített munkaviszonyban egy naptári napon foglalkoztatható munkavállalók száma korlátozott. Az a munkáltató, aki, amely a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó főfoglalkozású munkaviszonyban álló személyt nem foglalkoztat, egy, egytől ötig terjedő létszám esetén két, hattól húszig terjedő létszámú munkavállaló esetén négy főt, húsznál többnél a munkavállalói létszám legfeljebb húsz százalékát foglalkoztathatja egyszerűsített foglalkozás keretében - tájékoztatott a NAV adóigazgatósága.

Az egyszerűsített foglalkoztatás alapján alkalmazott munkavállalókat a munkáltatónak vagy az elektronikus ügyfélkapun vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül kell bejelentenie a munkavégzés megkezdése előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!