Hírek

2013.07.16. 17:13

Cece büszke a festőre

Augusztus végére elkészül a cecei Csók István Múzeum épülete, egy évvel később maga a múzeum is látogatható lesz.

Tribolt Lajos

A település központjában impozáns épület a Csók István emlékház. A festő családja a külterületi malomházból költözött ide. – Különösen ősszel, amikor a lombok nem takarják, látszik, hogy jelentős épület ez – mondja Varga Gábor országgyűlési képviselő, a település polgármestere. Jelenleg az épület tetején, külső falain és belül is munkások dolgoznak.

L. Simon László országgyűlési képviselő annak idején az államtitkári keretéből adott negyven millió forintot a településhez visszakerült múzeum felújítására. A pénzt a Marosi Arnold Alapítvány kapta meg, amelynek elnöke Fülöp Gyula volt megyei múzeum igazgató. Ők finanszírozzák a munkálatokat, amelyeket Varga Gáborral nézünk végig.

A tető és csapadékvíz elvezetési hibák miatt korábban az épület falai elvizesedtek, évekkel ezelőtt, ezért is vitték el a gyűjteményt a megyei múzeumba. Most a belső vakolatot mindenütt újra elkészítik, a falakat szigetelik.

 

Varga Gábor polgármester az épület körüli park jövőjén, rendezésén, funkcióján  is gondolkodik


Az épület padlózata is újonnan készül, hiszen padlófűtést alakítanak ki, a korábbi cserépkályhák helyett. Teljesen megújul az épület villamos rendszere és kiépül a biztonsági rendszer, kamerákkal megfejelve. A belső tér megnövekszik, mert a korábbi szolgálati lakás terhére két újabb kiállító terem készül el. Egy kisebb szolgálati lakás marad, hogy egy kis nyugdíjas család elláthassa az épület gondozását, őrzését.

A polgármester mutatja, hogy a tetőszerkezetnél minden korhadt elemet kicserélnek és a műemlékvédelem előírásainak megfelelő cserepek kerülnek a tetőre. Kiépítik a külső csapadékvíz elvezetési rendszert is. Varga Gábor az állandó kiállítás mellé szeretett volna időszakiakat is, ám a művészettörténészek ezt nem támogatták.

A polgármester sajnálja, hogy a korábbi önkormányzat nem vett meg két ingatlant a szomszédban, de így is lát lehetőséget a házhoz tartozó parkban. Közben már azon gondolkodik, hogy a településen született Oscar-díjas Kovács Lászlónak hol tudnának megfelelő méltató helyet biztosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!