Hírek

2013.07.15. 20:27

A nyár alattomos veszélyei

Néhány napnyi felüdülés után szerdától ismét jön a kánikula, a hét második felétől megint harminc fok feletti hőmérsékletet prognosztizál a meteorológia.

Osváth Sarolta

Ilyenkor nemcsak a betegeknek, hanem az egészséges embereknek is számolniuk kell a veszélyekkel és ajánlott védekezni a baj megelőzése érdekében. A leggyakoribb veszély a napszúrás, a szalmonella fertőzés és a kiszáradás – tudtuk meg Czakler Éva mentőorvostól, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnökétől.

Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke bemutatót tart (Fotó: Osváth Sarolta)

– Mindenekelőtt a napi folyadékbevitelre kell jobban odafigyelni – hangsúlyozta. – Általában a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy egy felnőttnek minimum napi két liter folyadékot ajánlott elfogyasztani, ami természetesen nem alkohol és nem cukrozott üdítőital, de mégsem tartják be. A nyári kánikulában a szükségletünk megnő, napi három-négy literre is felmehet, mivel a fokozott izzadással fontos ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből. Ezt vízzel tudjuk pótolni. A melegben sokan panaszkodnak fejfájásra, ami egyértelműen a folyadékhiányra vezethető vissza. A szükségesnél kevesebb folyadék kiszáradást is okozhat, ami életveszélyes lehet – figyelmeztetett.

Ugyancsak pótolni kell a folyadékveszteséget napszúrás esetén – ami szintén fejfájással, hidegrázással és hányással járhat. A tapasztalt mentőorvos szerint ilyen melegben a tojás és a hús gyakran okoz szalmonella-fertőzést, fokozott gondossággal hűtsük, illetve csak frissen használjuk fel őket. De ha mégis bekövetkezett a fertőzés, szintén fontos a folyadékpótlás, és természetesen sürgősen orvoshoz kell fordulni. Tipikus nyári veszély hőségből egy légkondicionált helyiségbe „menekülni”. A hideg és meleg levegő közötti különbséghez azonban nem tud a szervezetünk gyorsan alkalmazkodni, nagy esélyünk van a megfázásra, rosszabb esetben a tüdőgyulladásra.

– Próbáljuk meg a hűtést mérsékelni az irodában, az autóban – tanácsolta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ne ugorjunk felhevült testtel hideg vízbe: reflexes légzésmegállást okozhat! Előtte zuhanyozzunk le, öblítsük le a testünket és lassan ereszkedjünk a vízbe.
Az idén különösen sok a kullancs, a változékony időjárás kedvez a szaporulatnak, ezzel az is együtt jár, hogy nemcsak több van belőlük, hanem éhesebbek is, akárcsak a szúnyogok. Védekezzünk a kullancs és a szúnyogcsípés ellen, mert komoly betegségeket okozhatnak. Egy felmérésből kiderült, hogy a kullancsok szakszerű eltávolítására nem igazán vagyunk felkészülve, alkohol vagy olaj rácsöpögtetése nem használ. A mentőorvos a csipeszt ajánlotta, amellyel fogjuk meg a vérszívót a fejénél, majd húzzuk hátra! Tilos csavarni! Az eltávolítást követően fertőtlenítsük a sebet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!