Hírek

2013.06.27. 12:23

Kritikák és vélemények a települések irányítóitól

Velence – A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöksége áttekintette a megyei polgármesteri fórumsorozat tapasztalatairól szóló jelentést.

Tihanyi Tamás

Mind a 19 megyében rendeztek fórumot, amelyen döntően polgármesterek jelentek meg, de részt vettek a konzultáción a TÖOSZ tisztségviselői, közöttük Oláhné Surányi Ágnes társelnök, Velence polgármestere is.

Az önkormányzati vezetők részéről a legtöbb kritika az elismert hivatali létszámmal kapcsolatban fogalmazódott meg. A polgármesterek jelezték, hogy miközben a járási hivatalok kialakítása kapcsán a ténylegesen ellátandó feladatnál nagyobb létszámot vontak el az önkormányzatoktól, addig alapvetően a közös önkormányzati hivatal elismert létszáma túlzottan alacsonyan lett megállapítva. Különösen sok gondot jelent a nagyobb településszámmal létrehozott közös hivatalok működtetése.

A fórumsorozat során igen gyakran felmerültek a gyermekétkeztetés gondjai (Képünk illusztráció)

Több kritika érte a települési ügysegédi rendszert. Az ügysegédek leterheltsége sok helyen alacsony, miközben az ügyfélfogadásnak helyet adó önkormányzati hivatal munkatársai túlzottan leterheltek. A köztisztviselők a kistelepüléseken jelentős túlmunkával képesek csak biztosítani a feladatellátást. Az állami adatszolgáltatási határidők kapcsán jelezték, gyakran a határidőn túl érkeznek válaszok a minisztériumoktól, (vagyis mindenkire egyaránt vonatkoznak a határidők?).

Nem általános jelenség, de érdemesnek tartották szóvá tenni, hogy portós levéllel levelez az OEP az önkormányzatokkal Fejér megyében. A polgármesterek jogállásának, elismerésének, megbecsülésének kérdése minden megyében felmerült. Visszatérő problémaként jelentkezett az egyes közszolgáltatások tekintetében a feladatfinanszírozás új rendszerének kialakulatlansága is. Minden megyében téma volt a gyermekétkeztetés finanszírozásának ügye. Különösen súlyos gondot jelent az étkeztetés azokon a kistelepüléseken, ahol speciális megyei, vagy országos beiskolázású oktatási intézmény működik és a települési önkormányzatra hárulnak a terhek. Eltérő jelleggel, de több megyében felmerült a kötelező óvodai beiskolázás feltételrendszerének hiánya.

Visszatérően említették az orvosi ügyelet szervezésének és finanszírozásának gyakori elégtelenségét is.  A feladatfinanszírozás hibái több megyében megfogalmazódtak a közvilágítás, a temetőfenntartás, a közösségi közlekedés, a külterületi utak üzemeltetése, a kulturális feladatok tekintetében. Vitát váltott ki az adósságrendezés kérdése, többnyire az ebben nem érintett önkormányzatok kárpótlásának kérdése merült fel. Sokan érvelnek még azzal, hogy az adósságrendezés összemossa a felelősen gazdálkodókat a felelőtlenül gazdálkodókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!