Hírek

2013.06.17. 15:20

Itt a hőség, az árnyék ma jó barát

Fejér megye - Pénteken 24 óráig az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki. A katasztrófavédelem munkatársai azt kérik, mindenki saját érdekében alkalmazkodjon az új helyzethez.

Tihanyi Tamás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, a napi középhőmérséklet 25 és  26 Celsius fok körül alakul, kedden, szerdán a déli tájakon és a Dunántúlon helyenként a 27 fokot is elérheti - jelentette be az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Ezért június 17-én, hétfőn 12 órától június 21-én, pénteken 24 óráig az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adtak  ki.

A következő napokban napos, száraz idő várható, napközben akár 35 fok is lehet. Csütörtökig az ország döntő részén nem lesz csapadék, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar. A csapadék esélye péntektől növekszik.  Szerdán és  csütörtökön északkelet felől  pár fokkal hűvösebb levegő érkezik, így az ország északkeleti harmadán 25 fokos középhőmérséklet alá mérséklődhet a hőség. Országosan csak a hétvégére várható enyhülés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt kérte a lakosságtól, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot.  Délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, s vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó  hadnagy az FMH-nak hozzátette: az utazások alkalmával  - különösen a hőségriadó idején -  feltétlen vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot, ivóvizet, és bőséges üzemanyaggal, lehetőségekhez mérten teletankkal induljanak útnak. A hőhullám egészségre gyakorolt hatásai rosszullétet idézhetnek elő, emellett a megerősödött forgalomban egy koccanásos baleset is jelentős forgalomtorlódáshoz vezethet. Akik távolabbi úticélt, például nyaralóhelyet választottak, azoknak  javasolt előzetesen az Útinformnál érdeklődni a munkavégzésekről, vagy balesetek miatti forgalomkorlátozásokról, illetve a lehetséges alternatív útvonalakról.

A személygépkocsiban felügyelet nélkül még rövid időre se hagyjuk gyermekünket, háziállatunkat, még akkor se, ha megállás előtt a légkondicionáló lehűtötte az autót, mert a tűző napsütésben a jármű utastere pillanatok alatt felforrósodik. Szintén ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

A viharjelzőkkel ellátott tavainknál a fürdőzők rendszeresen figyeljék a jelzőberendezéseket. A Velencei-tavon három viharjelző működik, Pákozdon, Agárdon és Velencén. Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyen esetben tilos fürödni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!