Hírek

2013.06.12. 15:01

Idén epressel bővült a kertészet

Alap - A község kertészetében három éve folyik a munka, tíz helyinek adnak munkát, és ellátják az óvodai konyhát.

Miskei Anita

Napjainkban már a falvakban is egyre kevesebben művelik földjeiket, a kis konyhakertek eltűnnek, sokan inkább füvesítenek, s a nagyáruházakban veszik meg a zöldséget, gyümölcsöt. Pedig kicsiben is lehet és érdemes gazdálkodni, a kertet művelni - emelte ki Takács Józsefné Erika, aki szakemberként, szakoktatóként került az alapi közfoglalkoztatottak kertészetben dolgozó maroknyi csapatának élére.

Takács Józsefné, Erika szívügye az epres, ha kell, hét végén is ellenőrzi az öntözőberendezést, a fóliákat (Fotó: Lovász Lilla)

- Már három éve a Start program keretében folyik a munka, s egyre szebbek kertjeink, lelkesebb tíz fős csapatunk -  mesélte Méhes Lajosné, a település polgármestere. Hozzátette, három helyszínen összességében egy hektárnyi területet művelnek. Termesztenek paprikát, paradicsomot, tököt, hagymát, sárgarépát, burgonyát, fokhagymát, uborkát is.  - A kertészetben dolgozó asszonyok egy egyéves képzésen vettek részt, s ma már sokkal tudatosabban dolgoznak az önkormányzati területeken, sőt, otthonaikban is. A kis csapat fele pedig ma már újra műveli saját kertjét is. A zöldséget, gyümölcsöt  egyébként az óvodai konyhán dolgozzuk fel, mely jelenleg még ellátja az óvodásokat, iskolásokat, az időseket és a vendégeket. Így spórolni is tudunk. Ráadásul beszereztünk már befőzőedényeket,  pincéinkben pedig lehetőség van a hagyományos tárolásra - mondta a polgármester. Akitől azt is megtudtuk, hogy ma már három fóliasátor segíti a növénytermesztést, melyben fűtés és csepegtetős öntözés működik, így akár egész évben dolgozhatnak.

- Újdonság az idén az epresünk, melybe 1400  bokrot ültettünk április közepén. Azt ígérték, 70 napon belül teremni fog - mondta Takács Józsefné. Ennyit sem kellett várniuk, az epres gyönyörű, több fajta, még folyton érő is akad közöttük. - Több kilónyi termett is már, így  időről időre az óvodások, iskolások is eljönnek, hogy megkóstolják az epret.  Szerintünk mindent a maga szezonjában kell enni, s ami marad, azt befőzzük, vagy lefagyasztjuk, s így olcsóbban kijövünk - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!