Hírek

2013.06.03. 15:32

Csizmadia Károly a bíróságon érvényesítené igazát, melyhez partnereket keres

Székesfehérvár - Sorsok, emberi életek, melyek oly sokszor, s oly sokban különböznek. S néha, nagyon ritkán, s akkor is csupán a bajban, találkoznak. Csizmadia Károly története, esete nem egyedi...

Kocsis Noémi

Csizmadia Károly úgy érzi, a felülvizsgálaton megalázták, lebecsülték problémáját. De  fellebbezése nem járt eredménnyel
(Fotó: Lovász Lilla)

Az átalakuló rokkantellátásnak megannyi elszenvedője van. A felülvizsgálatok egy jelentős része furcsa, az érintettek számára érthetetlen, s legfőképpen elfogadhatatlan eredményt, orvosi szakvéleményt hozott. Közöttük van Csizmadia Károly is, a ma már nyugdíjas tanárember, aki mindig nyíltságra, őszinteségre nevelte diákjait, s csak ennyit várt el embertársaitól is. S azt, hogy segítsenek a rászorulón, ehelyett ő úgy érzi, most inkább belérúgtak. - 1992 óta vagyok mozgásomban korlátozott, gerinc- és térdműtétem miatt kaptam azt a leszázalékoltsági fokot, melyet mostanra másodfokon is leértékeltek. Betegségem ellenére aktív koromban munkaképes maradtam, hiszen tanítás közben ha arra volt szükség, leültem, megpihentem, majd dolgoztam tovább, nem kértem sem segítséget, sem pedig alamizsnát. 2008-ban azonban újabb gerincműtéten estem át, s akkor, részben orvosi hiba eredményeként is, fokozódtak egészségügyi gondjaim. Azóta tömegközlekedési eszközön nem tudok utazni, kivéve a vonatot, hiszen azon van illemhelyiség  - mondta Csizmadia Károly.

Hangot adva felháborodásának, felidézte azt a mondatot, mellyel a felülvizsgálat alkalmával útjára bocsátotta az orvos. Csupán annyit kértem, járjon el méltányosan, a válasz azonban az volt, ez csupán Önnek kellemetlen mesélte a nyugdíjas tanár.

Hozzáfűzte, megoldást jelenthetne, ha felsegítenék a buszra, s azon lenne mellékhelyiség, vagy az, ha a belvárosban is járna a vonat. Enélkül azonban arra kényszerül, hogy személyautóval járjon orvoshoz. Melyre nem csak rendszeres időközönként, amolyan kontroll jelleggel van szüksége, hanem akkor is, ha fájdalmai miatt felkelni sem tud. Ennek ellenére százalékoltsága mértékét első körben, azaz első fokon 25 százalékban állapították meg tavaly ősszel, majd papírjainak nyoma veszett. Így tartva az elutasítástól, csak januárban, már határidőn túl fellebbezett Csizmadia Károly. Végül a másodfokú határozat az elsőt helyben hagyta, bár a százalékoltság mértékét 30 százalékra emelte. Igaz, ez segítségnek nem nevezhető, mert a parkolást könnyítő rokkantigazolvány így sem jár panaszosunknak.

Gépjármű támogatást eddig sem kért, s nem is kapott, arra most sem tartanak igényt. - Panaszommal már a minisztériumba is elmentem, ott azonban csak annyit mondtak a jogi osztályon, sok a probléma, forduljak a bírósághoz, ha igazamat érvényesíteném mondta Csizmadia Károly. Majd egy hatalmas iratkötegre mutatva elárulta, ez csupán töredéke orvosi panaszainak, leleteinek, melyeket rendszerbe szedett. Abban bízom, hogy a hozzám hasonlóan megalázott embertársaimban partnerre találok, akik hozzám hasonlóan jogi úton érvényesítenék igazukat. A harcra készen állok, bár hiszem, hogy együtt erősebbek lennénk, társakat keresek a bírósági eljáráshoz - tette hozzá a panaszos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!