Hírek

2013.06.18. 19:33

Bűz terjeng a Béla úton

Székesfehérvár - Amióta rákötöttünk az új csatornára, elviselhetetlen a bűz a lakásban és a ház körül -panaszolja olvasónk -, kérem segítsenek abban, hogy az illetékesek is foglalkozzanak vele!

Zsigó Ferenc

"A Béla úton élünk,  a kötelező csatornázás óta elviselhetetlen bűz árad be a házunkba. A problémát a területi képviselőnek és a Vízműnek is jeleztük, de érdemi lépés, változás nem történt az ügyben, mi pedig türelmünk végére értünk" - írja levelében Ódry Anna.

A Béla út 7. számú házban Anna édesanyja és férje fogad minket. A bűzt mi is érezzük.

Anna férje a kerítés mellett mutatja, ha leveszik az udvari cső fedelét, a lakásban kevésbé érezni a bűzt (Fotó: Zsigó Ferenc)

- Tavaly ősszel befejeződött a csatornázás a környékünkön, és nekünk is, mint az utcában mindenkinek, kötelező jelleggel rá kellett csatlakoznunk a vezetékre. Korábban, amíg nem volt csatorna, a gödröt megfelelő időnként ürítve semmi problémánk nem volt a szagokkal. A rácsatlakozás után azonban szinte azonnal orrfacsaró bűz áramlott be a házba a lefolyókból, ami ellen semmi hatékony megoldást nem találtunk. Először csak nagyon szeles időben, de később már szinte állandóan érezni lehetett a bűzt - erősíti meg lánya panaszát édesanyja.

Az eddig megkérdezett  szakemberek szerint a helyzet vélhetően akkor javul majd, ha mindenki rácsatlakozik a rendszerre, de az elmúlt hónapokban sem változott semmit. Ha csak azt nem lehet fejlődésnek felfogni, hogy most már gyakorlatilag egész nap árad a szag. Az utcában többen is tapasztaltak hasonló problémát, sőt, ha az ember a Béla úton és a Fiskális úton sétál, gyakran megcsapja az orrát a bűz.

- A hét végén a kertben sütögettünk a barátainkkal, alig lehetett megmaradni az órákig  terjengő szag miatt - tette hozzá a fentiekhez panaszosunk férje. -  A csatornázás környezetvédelmi szempontból volt fontos, de mi úgy gondoljuk, hogy a talajszennyezés elkerülésének nem a bűzszennyezés az alternatívája.

Zsebők Lajos, a Fejérvíz Zrt. kommunikációs vezetője szerint a csatornaszagnak  több oka lehet. A csatornarendszerben Pátkáról és Csaláról érkező szennyvíz viszonylag hosszú vezetékszakaszokon érkezik,  az oxigénhiány megindít a szennyvízben egy spontán bomlási folyamatot,  melynek során kénhidrogén képződik.

A tervező gondolt erre - fogalmazott a szakember -, és a hosszú szennyvízvezetékek elején az átemelő aknába  vegyszeradagolót tervezett, ez kalcium-nitrátot juttat a szennyvízbe. Ez csökkenti a kénhidrogén-képződést. A vegyszeradagolót a kivitelező beépítette, azonban ennek beüzemeléséhez érzékelhető mennyiségű szennyvíz kell.

Ma ott tartunk, hogy a vegyszertartályokat június 13-án feltöltötte a kivitelező, és az üzempróbákat 19-én kezdi meg - mondta Zsebők Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!