Hírek

2013.06.27. 16:02

Az ártatlannak tűnő cukor is rejthet veszélyt

Székesfehérvár - Állandó problémát jelent a drogfogyasztás, ezért folyamatosan fel kell hívni a figyelmet rá. Ezúttal négy szervezet gyűlt össze az Alba Plazában, s mutatta be tevékenységét.

Kajdi Erika

Cukorkadrazsét osztogató lányok vonultak végig két órán keresztül a bevásárló központ folyosóján, kínálgatva portékájukat. Volt, aki elfogadta, volt, aki nem. A kérdés mindkét esetben ugyanaz: miért? A válasz azonban mindig eltérő. Az idősek inkább visszautasították az édességet, a fiatalok elfogadták, leginkább arra hivatkozva, hogy a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány önkéntesei kedvesek, s névtáblájuk bizonyítja megbízhatóságukat.

Tóth Anikó, Józsa Kitti és Párkányi András is kínálgatott cukorkát (Fotók: Pati-Nagy Bence)

A visszautasítók között  volt, aki arra hivatkozott, a drazsé nincs csomagolva, ki tudja mi lehet benne? És valóban, ki tudhatja, hogy mi van azokban a szerekben, amiket magunkhoz veszünk? Hiszen akár egy ártatlannak tűnő cukorka drazsé is rejthet drogot. A Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány kezdeményezése erre kívánta felhívni a figyelmet, de természetesen az általuk kínált cukrok teljesen ártalmatlanok voltak. Párkányi Attila, elnök elmondta, nagyon fontos, hogy a segítő szervezeteket minél többen ismerjék meg, s be lehessen mutatni tevékenységüket, így az emberek tudni fogják, kihez fordulhatnak a bajban.

Farnas István, a Karitász RÉV Szenvedélybeteg segítő Szolgálat vezetője elmondta, hogy az ő szervezetük a betegek megsegítésén felül szintén foglalkozik prevencióval is. Takács Ildikó, a Tranzit Addiktológiai Szolgálat koordinátora hangsúlyozta, hogy a szervezetük négy éve várja a szenvedélybetegeket, legyen szó akár étel, akár párkapcsolatfüggőkről, ők segítenek. A negyedik szervezet, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumhoz frissen csatlakozott Egészségdokk Közhasznú Alapítvány augusztustól kezdi meg a megyeszékhelyen nappali szolgálatát, s szeptembertől komplex drogambulancia nyílik pszichológusok, pszichiáterek, valamint egykori fogyasztók bevonásával, akik első kézből tudnak beszámolni a pokolról, amit átéltek. Egyikük, Szabó Péter szintén segítő kezet nyújt azoknak, akik a szenvedély rabságába estek.

- Nagyon fontosnak tartom az ilyen jellegű megmozdulásokat, szükséges, hogy az emberek tudják, kitől milyen segítségre számíthatnak - mondta Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!